Spring naar de content

Zou het kunnen? Drie top-investeerders willen Bill Gates weg bij Microsoft

Een steek in de rug, zo mag je het wel noemen als drie van de twintig top-investeerders in je eigen bedrijf uit zijn op je vertrek. Bill Gates (grootste individuele aandeelhouder met 4,5%) moet weg bij Microsoft Corp vinden de vooralsnog anonieme investeerders (samen goed voor 5% van de aandelen).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Het is de eerste keer dat Gates zo duidelijk wordt aangepakt. Hij zou nieuwe ontwikkelingen in de weg staan en de macht van een nieuwe CEO beperken. De drie investeerders betwijfelen de rol die Gates heeft in de commissie die op zoek is naar een opvolger van de huidige CEO Steve Ballmer. En dat Gates samen met zijn vrouw vooral bezig is met de Bill & Melinda Gates Foundation, maar nog wel veel, naar verhouding te veel volgens de investeerders, macht heeft binnen Microsoft zint ze ook niet.

Ballmer staat al langer onder druk om de prestaties van het bedrijf te verbeteren en het aandeel te doen stijgen, maar Gates werd nooit eerder aangevallen. Afgelopen augustus is Ballmer bezweken onder de druk van de investeerders en kondigde hij zijn vertrek aan.

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat het bestuur de investeerders zal steunen. Bill Gates zit nog veilig op zijn plek. Microsoft zonder Bill Gates is als Apple zonder Steve Jobs – ondenkbaar. Of toch niet?

Een korte samenvatting van de geschiedenis van Microsoft en Bill Gates ziet u hieronder:

4 april 1975:  Oprichting Microsoft door Bill Gates en Paul Allen

Augustus 1981:  Eerste versie MS-DOS komt op de markt

20 november 1984: Eerste versie Microsoft Window wordt op de markt gebracht

1986:  Microsoft gaat naar de beurs

19 november 1990:  Officiële release Microsoft Office

Augustus 1995:  Eerste uitgave Internet Explorer

13 januari 2000:  Bill Gates doet stap terug en Steve Ballmer wordt CEO

Oktober 2010:  Introductie Windows Phone

3 september 2013:  Microsoft stemt toe met overname Nokia’s mobiele unit voor 7                                               miljard dollar

1 oktober 2013:  Drie top-investeerders willen Bill Gates uit Microsoft werken

Onderwerpen