Spring naar de content

ChristenUnie boos over seksuele voorlichting

“Maak je het dan uit, doe dat dan wel respectvol. Dus niet per sms of Facebook of Hyves, maar gewoon rechtstreeks.” Zomaar een citaat uit ‘Dr. Corrie’, een programmaonderdeel van Schooltv-weekjournaal. Voor ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is Dr. Corrie reden tot het stellen van vragen aan de minister van Onderwijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Wekelijks maakt Schooltv een nieuwsuitzending van een halfuur, bedoeld voor leerlingen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs. Op menig school is het halfuurtje televisiekijken op vrijdagochtend een welkome onderbreking van de sleur van het staartdelen en werkwoorden vervoegen.

Dwangmatig grappig
Een vast onderdeel van het programma is ‘Dr. Corrie’. Dr. Corrie – een vrouw met een beugel in een doktersjas – gaat over dingen die ‘leuk, spannend en moeilijk zijn om over te praten’. Een wat omfloerste manier om te zeggen dat ‘Dr. Corrie’ over seksualiteit en relaties gaat. Het item wordt gemaakt in samenwerking met RutgersWPF, het kenniscentrum voor seksualiteit. De toon en setting van het item zijn enigszins satirisch: Dr. Corrie is zo’n dokter die dwangmatig grappig probeert te doen tegen haar jonge ‘patiënten’.

Seks, vriendjes, piemels en condooms
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind windt zich op over de items. Volgens hem is het voor verschillende scholen door toedoen van Dr. Corrie niet meer mogelijk klassikaal naar het Schooltv-weekjournaal te kijken. De satirische toon van het item en de vrijpostige manier waarop de televisiedokter over seks, vriendjes, piemels en condooms praat zijn sommige christelijke scholen in het verkeerde keelgat geschoten. En dat snapt Voordewind best. Immers: “Voorlichting over seksualiteit moet ook passen bij de levensovertuiging,” volgens het Kamerlid.

Voordewind vroeg minister Bussemaker onder andere of zij in gesprek wil gaan met Schooltv-weekjournaal om tot ‘een wijze van presentatie te komen die op meer draagvlak kan rekenen’. Ook wil het Kamerlid dat de uitzendingen online verschijnen, zodat leerkrachten ze vooraf kunnen bekijken om te beslissen of ze geschikt zijn voor hun leerlingen. Of de minister op de verzoeken van het Voordewind ingaat is nog niet bekend. Of het Kamerlid weet dat schooltv ook terug te kijken is via uitzendinggemist, is ook nog niet bekend.

Kijktip: morgenochtend tussen 11:00 en 12:00 ‘schrikt rapper Willie Wartaal zich rot als hij zijn eerste erectie krijgt’.