Spring naar de content

Een miljard Chinezen tegelijkertijd op vakantie. Dat ziet er zo uit

Wie elk jaar weer klaagt dat tijdens de Nederlandse zomervakanties de files naar Frankrijk en Spanje zo verschrikkelijk zijn en de badplaatsjes zo vol zitten met toeristen, zou eens over de grens moeten kijken. Om precies te zijn: naar China, want daar is het pas echt dramatisch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Op dit moment is het Golden Week in China. Dat houdt in dat 1,3 miljard (!) Chinezen een week lang (verplicht) met vakantie zijn. Alle Chinezen dus. Dat heeft de Chinese overheid zo geregeld om de welvaart en het toerisme te doen toenemen en tegelijkertijd de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949 te vieren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is de veertiende keer dat de Chinezen een week lang met verlof worden gestuurd. Er is alleen één groot nadeel aan de jaarlijks terugkerende vakantie, want het openbaar vervoer (de treinen, de bussen, de metro) zit tjokvol Chinezen, de toeristische hot spots worden overspoeld en de files op de wegen zijn massaler dan ooit tevoren. Zwarte zaterdag is er niets bij.

Om een idee te geven van de drukte in China op dit moment (foto’s via Offbeat China):

foto5foto4

foto3foto2
foto9foto10

Miljoenen Chinezen vinden het niet erg om uren in de file gaan staan om de Grote Muur te kunnen bekijken met miljoenen andere Chinezen, net zoals miljoenen Chinezen gerust in een tourbus stappen om vervolgens alleen maar andere Chinezen te kunnen zien. Maar is dat wel écht vakantie? Nee, denken sommige Chinezen. Echte vakantie in China anno 2013 is: lekker genieten van een weekje vrij door thuis te blijven tijdens de Golden Week.

Onderwerpen