Spring naar de content

Frans Timmermans trekt ‘middelvinger’ weer in

Hard op de inhoud, zacht op de verhoudingen. Dat is het motto van premier Mark Rutte. Dat motto wordt kennelijk niet gedeeld door de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De bewindsman zei vanochtend voorafgaande aan de wekelijkse ministerraad dat de uitgestoken hand van het kabinet aan de oppositie door het CDA werd beantwoord met de middelvinger. Het CDA wilde geen verantwoordelijkheid nemen, was de boodschap.

Maar al tijdens de ministerraad kwam Timmermans – of in ieder geval een van zijn assistenten – terug op die opmerking over de middelvinger, waarvan het CDA niet bepaald gecharmeerd was geweest (‘een minister onwaardig‘). De minister schreef na alle ophef op zijn Facebook-pagina:

“Had een andere beeldspraak moeten gebruiken om mijn teleurstelling over het afhaken van het CDA te verwoorden. Heb dat ook aan Sybrand Buma laten weten. Vind het oprecht ontzettend jammer dat het CDA de uitgestoken hand van het kabinet niet heeft willen aannemen, maar dat beeld van die opgestoken middelvinger had ik niet moeten overnemen. Leidt alleen maar af en doet mijn verhouding met het CDA geen recht.”

Het akkefietje van Timmermans doet denken aan de ondoordachte actie van de Duitse politicus Peer Steinbrück tijdens de campagne voor de Duitse verkiezingen. Steinbrück voerde campagne namens de zusterpartij van de PvdA, de SPD. Hij stak een middelvinger op tijdens een interview voor een Duits magazine. Dat is hem de rest van de campagne blijven achtervolgen, en uiteindelijk heeft hij de verkiezingen van Angela Merkel fors verloren.

Natuurlijk heeft minister Timmermans niet persoonlijk zijn middelvinger opgestoken, maar dat hij al tijdens de ministerraad excuses heeft gemaakt voor zijn woordkeuze, is veelzeggend. Wellicht is hij op de vingers getikt door Rutte zelf, in het kader van zijn adagium ‘hard op de inhoud, zacht op de verhoudingen’.