Spring naar de content

Breivik-fan is Zwarte Pieten-fan. En jij, ben jij het nog?

Als je nu denkt ‘ooh, daar gaan we weer’, klik dan niet meteen weg. Blijf even, heel even. Ik wil je iets laten zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Ja, ik was echt van plan om dit jaar niets te schrijven over Piet. Het wordt al genoeg gedaan. We kennen allemaal de voors en tegens en zo, we zijn moe van de discussie. Of niet. Maar ik kwam iets tegen via Zihni Özdil.

Oppleuren naar je eigen land
Op de Facebook pagina Nederland mijn Vaderland werd op 4 oktober een bericht gepost uit het AD: ‘Intocht Sinterklaas in gevaar door aanwezigheid Zwarte Piet’. Nederland mijn Vaderland en haar volgers zijn, blijkt ook uit andere posts, nogal voorstanders van het in stand houden van Zwarte Piet. Op die post van 4 oktober zijn meer dan 1.200 reacties gekomen, die allemaal neerkomen op ‘Als je niet van Zwarte Piet houdt, pleur je toch op naar je eigen land’. Na het optreden gisteren in Pauw & Witteman van Quinsy Gario stroomde het opnieuw vol met reacties.
Hoe meer je er leest, des te pijnlijker en treuriger het wordt. De één is nog racistischer van aard dan de ander. Niet zelden stikken ze van de spelfouten, maar dan nog.

Een kleine selectie uit de reacties:
“oprotten het is traditie en dat hoeft niet doorbroken te worden door een paar boze briefen als het je niet bevalt de ned.gewoontes lekker opsodeflikkere dat wisten de zwrten toen ze hier naar toe kwamen hoor misschien niet de afrikanen maar wel de Surinamers en de antilianen”

“Ik zou zeggen laat die zwarte pieten maar komen,en al die andere zwarte het land uit.”

“Hun vallen onze kinderen wel lastig op straat en met de zomer aan het zwembad,dat mag wel?moeten ze hier ook maar tegen kunnen,zij komen hier en wij moeten ons aanpassen???!!”

“In de grote stad breek je je nek over zwarte Pieten maar dan zie je Sinter Klaas niet.”

“is er eindelijk een zwarte die iets weggeeft…………..(cabaret!!!!!!!!!!!)”

“Ik ben het grondig eens met de kunstenaar een neger die werkt dat kan toch niet”

“Laat die negers zelf als zwarte Piet werken.. Hebben ze niks meer om te zeiken, en ze houden er nog een baantje aan over.”

“SINTERKLAAS WIE KENT HEM NIET S S S EN ZEKER ZWARTEPIET SINT EN ZZZZWARTE PIET BEN ER MEE OP GEGROEID EN DAT MOET ZO BLIJVEN NIET MEE EENS ? GA LEKKER NAAR ARABIE DAAR KOMEN SINT EN PIET NIET.”

“er zijn genoeg zwarte pieten hier in Nederland, ook als Sinterklaas gelijk terug naar hun eigen kut land.”

“En dat zwart komt van de schoorsteen !!!! Als je dat niet snapt donder je lekker terug naar je apenland.”

“Kunnen wij niet ook een hek bouwen om Nederland. Zo’n zelfde hek als wat oost en west Duitsland door 2 hakte. Schoppen we al die jankers eruit en komt er ook niks meer in.”

Al treurig?
Met naam en toenaam hebben duizenden mensen zulke opmerkingen en nog ergere op verschillende Facebook-pagina’s geschreven. Niemand schaamt zich, gretig liken ze elkaar. Hoe harder de woorden zijn, des te meer likes een post krijgt.
Nederland mijn Vaderland heeft bijna 66.000 leden op Facebook en werd door retecool.com al eens omschreven als ‘de neonaziafdeling van Facebook.’ In april van dit jaar kwam de site in opspraak omdat er een bericht op stond over een in brand gestoken moskee; meer dan 300 mensen liketen het en plaatsten er racistische opmerkingen onder. Het bericht is daarna van de pagina verwijderd.

Volgens een artikel op website Joop komt de titel ‘Nederland mijn Vaderland’ van een NSB-uitgave uit de Tweede Wereldoorlog. Eén van de oprichters van de groep heeft in zijn Hyves-profiel een rood-zwarte vlag, de kleuren van de NSB.
Er wordt ook gezegd dat een van de betrokkenen van de Vaderland-fanclub Vincent Yayo is, op Twitter bekend als zenterrorist 1 t/m 11 (hij moet regelmatig van account veranderen omdat accounts worden gesloten wegens grove taal). Yayo (natuurlijk niet zijn echte naam) is bijvoorbeeld openlijk fan van Breivik op Twitter.

Nederland is nog niet klaar voor een zwarte Piet
De discussie zou niet meer moeten gaan over een zwarte Piet, de discussie zou moeten gaan over de reacties. Ik snap dat wat we ook doen, er altijd gekken zullen blijven in de samenleving. Ook racisten. Maar de hoeveelheid gemene reacties die deze discussie ieder jaar oproept, is ongekend.
Als je nu denkt: het is alleen maar folklore, dan zeg ik: was het maar alleen folklore. Dan zou het ook niet zoveel onderbuikgevoelens oproepen. Over geen enkele andere ‘folklore’ of Hollandse traditie (klompen, kroketten, Mens Erger Je Niet, Pasen, Kerst, Koninginnedag, de VOC, fierljeppen, de Elfstedentocht, et cetera) worden mensen zo boos als over dit. Piet trapt bijzonder hard op de pik van de Nederlandse man en vrouw. Waarom eigenlijk?

Laten we ons als intelligente mensen hiervan distantiëren. Een verschijnsel dat zoveel emoties en zoveel haat oproept, is niet oké, mijns inziens. Wat de oorspronkelijke betekenis ook moge zijn, dat moeten we niet in stand houden. Noch politiek noch de rest van de samenleving of cultuur mag worden geregeerd door onderbuikgevoelens. Nederland is blijkbaar nog niet klaar voor een Piet die zwart is.

Oplossing
Simpele oplossing: er verandert niets aan het feest als Piet blijft bestaan maar niet meer zwart is. De meeste volwassenen ‘vieren’ toch niet meer dan een maand lang kruidnootjes eten en gedichten schrijven voor 5 december. Hooguit de kinderen die nu vijf zijn, zoals de mijne, zullen nog weten dat Piet vorig jaar zwart was en een wenkbrauw optrekken, maar erg zullen zij het niet vinden. Zij hebben nog niet zoveel heftige emoties omtrent dit onderwerp. Over een paar jaar zijn er nieuwe kinderen die Piet nooit anders hebben gezien dan ongeschminkt. Zij zullen ook niet klagen.
De dag dat deze kleine aanpassing is doorgevoerd, klaagt niemand meer, behalve misschien een paar Breivik-fans.

Onderwerpen