Spring naar de content

De harde leerschool van judoka Anicka van Emden

Vier jaar lang toeleven naar het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen. Hoe doen atleten dat? Wielrenster Marianne Vos, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, zwemmer Sebastiaan Verschuren, judoka Anicka van Emden, rugbyster Elke van Meer en bokster Nouchka Fontijn worden door fotografe Lizette van der Kamp en journalisten Hanneke Grutterink en Marijn de Vries gevolgd in hun ups en downs op weg naar Rio 2016.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lizette van der Kamp
Anicka van Emden en trainer Chris de Korte staan klaar om de mat op te gaan voor de eerste (en laatste) wedstrijd van het EK in Boedapest, april 2013

 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Ik lag binnen twee minuten uit het toernooi. Ik deed een aanval, maar niet voor de volle 100 procent. Dan word je afgestraft. Dit was 5 maanden geleden in april op de Europese Kampioenschappen in Boedapest. De kaarten liggen nu, na brons op het WK in Rio, weer totaal anders. Het was een harde leerschool…”

“Vlak na mijn, voor de buitenwereld plotselinge, uitschakeling op het EK besefte ik pas dat het al weken niet goed ging op de mat. Ik ben een persoon die positief is ingesteld. Dat is mijn kracht. Maar blijkbaar ook mijn valkuil. Toen trainingen niet lekker draaiden, zei ik tegen mezelf: dit is normaal, je hebt een schouderblessure gehad, het komt wel. Maar op een gegeven moment heb je nog 4 weken, 3 weken, nog 2 weken en dan denk je, oei dit wordt krap. Eigenlijk was ik al die tijd tegen mezelf aan het vechten zonder dat ik dat wilde inzien. Achteraf hadden mijn coach Chris de Korte en ik iets moeten doen met de signalen. We hadden moeten ingrijpen.”

”Samen met Chris heb ik de maanden voorafgaand aan het toernooi geëvalueerd. Onze conclusie: sneller reageren op mogelijke signalen van vermoeidheid. We mogen niet meer denken: morgen zal het weer beter gaan. Gelukkig zitten Chris en ik vrijwel altijd op één lijn. We maakten een nieuw plan voor de maanden tot aan het WK in Rio. Dat plan hebben we uitgevoerd en het ging steeds beter met mij en mijn prestaties. Een aantal weken voor het WK liepen de trainingen niet goed. Ik heb direct aan de bel getrokken. We besloten het weekend rust te houden. Ik heb veel geslapen en die maandag daarop was ik weer fit; het werkte dus! De afgelopen periode haalde ik weer podiumplekken; op de Worldcup, op een Grandslam en uiteindelijk brons op het WK. Fantastisch!”

“Vallen en opstaan, dat hoort erbij. En wat ik vooral heb geleerd, is dat ik eerder moet ingrijpen als iets niet goed voelt. Ik moet er niet mee doorsukkelen.”

Op weg naar de Spelen van 2012 stond de jonge Anicka vrijwel continue op het podium. De judobond besloot desalniettemin de voorkeur te geven aan haar meer ervaren concurrente, waardoor ze de Spelen in Londen miste. Anicka heeft nu haar pijlen gericht op de komende periode met grote wedstrijden, met als einddoel Rio 2016. Ze traint onder de vleugels van de ervaren coach Chris de Korte.

Profiel
Naam: Anicka van Emden
Geboortedatum: 10 december 1986
Woonplaats: Den Haag
Beroep: professioneel judoka en radiodiagnostisch laborante