Spring naar de content

Tijdschrift NUsport verdwijnt. Wat blijft er over?

Het tijdschrift van NUsport, dat vanaf januari 2013 alleen nog maandelijks uitkomt, verschijnt op 14 november voor de laatste keer. Zes sportjournalisten komen daardoor zonder werk te zitten. De vraag is: wat voor opties blijven er nog over in sportmedialandschap?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Jarenlang was Sportweek een geliefd en redelijk populair blad met bijdragen van beroemde sportnamen als Ruud Gullit, Pierre van Hooijdonk en Louis van Gaal.
Er stonden uitgebreide reportages in over meerdere populaire sporten als voetbal, hockey, tennis, formule 1, schaatsen en wielrennen. Met name het oude cijfersysteem bij wedstrijden, waarbij iedere speler in één korte regel een vaak gortdroge toelichting kreeg op zijn wedstrijd, staat ons nog bij. Het blad dat voor de fusie met NUsport.nl nog Sportweek heette, kenmerkt zich met uitgebreide interviews, maar lezers moeten het straks met een onlineversie stellen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat opvalt is dat, hoe goed of slecht het ze ook vergaat, de gespecialiseerde sportbladen zoals VI, Runner’s World, Hard Gras en Zeilen, er nog wel in groten getale zijn, terwijl de algemene sportbladen lijken weg te vagen. Sportweek was zo’n magazine met de focus op meerdere sporten, wat in de praktijk betekent dat er van iedere sport ‘een beetje’ in staat. Leuk voor de afwisseling en voor de sportfans die willen lezen over meerdere disciplines. Misschien niet genoeg diepgang voor de mensen die écht helemaal gek zijn van één sport. Maar of de lezers van NUsport hun sportnieuwsheil vinden gaan vinden in de website van NUsport, dat zich vooral toelegt op het brengen van hard, feitelijk en op snelheid gebaseerd nieuws is de vraag.

Het stukje verdieping dat het blad over alle sporten op een leuk leesbare manier bracht lijkt nu te verdwijnen. Sanoma lijkt het verlies te nemen en de lezers die de achtergrondverhalen en interviews uit het blad graag lazen door te verwijzen naar andere sportmedia, de veelal op één sport gespecialiseerde bladen. En dat is toch best jammer.

Onderwerpen