Spring naar de content

Steenkolenengels-hit MTTCW komt met boek, agenda én glossy

Morgen bestaat steenkolenengels-hit Make That The Cat Wise (MTTCW) één jaar. Reden voor een feestje op Facebook en in de boekhandel. De volgende stap? Een agenda en een glossy, zo onthullen de twee anonieme makers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Hoe kijken jullie terug op het eerste jaar?
"With a smile from ear to ear, maar ook vol ongeloof. In oktober 2012 zijn we dit project voor de lol gestart. Toen het vervolgens daadwerkelijk aansloeg, ging alles ontzettend snel. De community groeide enorm, de media zorgden voor de nodige aandacht en we kregen tientallen mailtjes per dag. Eigenlijk is dat nadien niet meer afgenomen. Het is gewoon onderdeel van ons leven geworden en tot op heden vinden we dat nog steeds too crazy. Soms zitten we in de trein en horen we mensen over MTTCW praten of zien we ons boek bij de boekenhandel liggen, dan zijn we monkeyproud!"

Jullie hebben sinds kort een boek, waarom duurde het zo lang voor het boekje er is?
"Het boekje had eigenlijk nooit onze eerste prioriteit. Sterker nog, we hadden hier niet eens over nagedacht toen we begonnen met MTTCW. We wilden gewoon een leuk concept binnen de social media introduceren. Toen we zagen dat het een succes werd, hebben we naar de mogelijkheden voor een boekje gekeken. Een boekje geeft in zekere zin namelijk meer vrijheid dan de social media. Vervolgens is besloten om het boek, met oog op de feestdagen, in het najaar uit te brengen."

MTTCW101

Wat staat er eigenlijk in?
"Steenkolenengels, nothing more nothing less. Het is echter geen boekje met enkel zinnen of spreekwoorden (zoals I Always Get My Sin, red.). De inhoud sluit aan bij wat we binnen de social media doen, namelijk het delen van woordballonplaatjes en bloopers. Daarnaast hebben we goed gekeken naar wat onze behindban leuk vond. Dankzij hun input hebben we vervolgens een boek met steenkolenengels gevuld. Zo staat er bijvoorbeeld een Top 100 van steenkolenengelse woorden in. Denk aan: lesbiansbakery (pottenbakkerij) dustsuckersnake (stofzuigerslang) en interestkidneys (rentenieren). Verder tref je een kruiswoordpuzzel aan, ‘sandwich monkey stories’ en een lijst met Bekende Nederlands in het steenkolenengels vertaald."

Hoe zijn de reacties?
"Heel positief. Het hoogtepunt was dat Giel Beelen een aantal zinnen uit ons boekje voorlas in zijn radioprogramma. Daar het boekje eigenlijk pas net uit is, hopen we nog veel leuke berichten te mogen ontvangen."

MTTCW103

Gaan jullie de boeken Top 10 bestormen?
"Dat hopen we natuurlijk wel. Het boekje is met 9,95 euro leuk geprijsd en het is nice for in your shoe. Uiteraard staat het ook leuk in je bookcloset en is het leuk voor op vakantie."

Wat is de volgende stap? Een film?
"Haha, daar hebben we niet eens over nagedacht. We runnen MTTCW eigenlijk echt van dag tot dag en kijken niet teveel naar de toekomst. Er komt, in 2014, wel een schoolagenda uit en we willen meer met (korte) filmpjes doen voor ons YouTube-kanaal. De grootste wens die we op dit moment hebben is het uitbrengen van een glossy. How fat is that? De eerste steenkolenengels glossy ter wereld. Die kan dan bombfull met steenkolenengels en hopelijk met leuke interviews en weetjes erin. But that is futuremusic."

MTTCW2

Tot slot. Willen jullie nog iemand bedanken?
"Ja, onze volgers (inmiddels 222.000, red.). De interactie met hen vinden we geweldig en het brengt ons op ideeën. Daarnaast lachen wij onszelf ook vaak een accident over hun creaties. Daarom willen we graag tegen hun zeggen: go so through and keep us in the holes!"