Spring naar de content

Atlas: amateuristisch programma om van te smullen

Er zijn van die televisieprogramma’s waar je van te voren weinig vertrouwen in hebt. Atlas was zo’n programma. Weer een variatie op wat we al kenden. Een paar blatende BN’ers die opdrachten moeten uitvoeren en elkaar ondertussen allemaal wantrouwen. En te slim af denken te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

In het geval van Atlas draaide het om de hoofdrolspelers, die varieerden van niet bijster intelligent (Mimoun Ouled Radi, rapper Darryl) tot uitgesproken saai (Iris Kroes, Gaby Blaaser), om de locatie (een Marokkaans woestijngebergte) waaraan het programma zijn titel ontleende, en om de presentatie, die in handen was van Lauren Verster. Lauren Verster praat een beetje zoals Sophie Hilbrand, alleen heeft ze leuke kleren aan en zijn haar haren gekamd. Verder weet ik weinig zinvols over Lauren Verster te vertellen. Ik had er een hard hoofd in. Ik liet het aan me voorbijgaan.
Tot ik toch per ongeluk in een aflevering viel.

Robert de Hoog liet weten dat hij het talent bezat om vrouwen als Inge Ipenburg helemaal kapot te maken. Zijn doel was haar eruit te werken. Even later zag ik Johnny Kraaijkamp junior brullen. Hij schreeuwde werkelijk de longen uit zijn lijf. Ik kon niet goed onderscheiden tot wie hij zich richtte. Maar het zag er authentiek uit. Als van een vader die zijn ongenoegen uit over zijn kinderen, vrouw en stinkende labrador. Oprechte frustratie. Volgens Johnny deden er aan dit spel geen geestelijk gezonde mensen mee. Ik heb een voorliefde voor mensen met gebreken, dus ik bleef kijken.

Lopen, lopen, lopen
Ook de opdrachten in Atlas zijn weinig origineel, voor een televisieprogramma soms bijna amateuristisch. Meestal moeten de twee teams, ieder met een eigen captain, de hele dag lopen. Het team dat het eerst binnen is, heeft gewonnen. Soms staan er onderweg ezels of oorspronkelijke bewoners klaar om de bagage te dragen. Bij de finish staat Lauren dan te wachten, in een leuk kledingsetje. Ze knuffelt met de deelnemers. Soms lijkt ze ze ook te zoenen. Erg gezellig, zou je zeggen. Vast wel, voor Lauren.

De kandidaten zijn bijna altijd slecht gehumeurd en bikkelhard. Wanneer Robert de Hoog Ymke Wieringa belooft een lid van het seniorenduo Ron en Sjon (Ron Boszhard en Johnny Kraaijkamp jr.) eruit te sturen, stuurt hij juist haar weg. Ik kan het niet bewijzen, maar ik denk omdat hij haar doodvermoeiend vind. Wat ik zou begrijpen. Presentatrice Ymke ís doodvermoeiend. Ze schijnt hoogbegaafd te zijn, maar ik denk dat die begaafdheid zich enkel beperkt tot haar irritatietalent. Ze kon haar woede niet bedwingen. Even dacht ik dat ze Robert zou aanvallen. Dat gebeurde helaas niet. Dat gebeurde ook niet toen Johnny naar huis werd gestuurd, maar je zag hem zijn mouwen al opstropen. Maar Johnny mocht blijven. Verrassing van de organisatie.

Favoriet: Laura Dekker
Op dit moment zijn er nog acht deelnemers in de race, in team Gaby (Gaby Blaaser, rapper Darryl, Johnny Kraaijkamp jr. en Maryam Hassouni) en team Robert (Robert de Hoog, Laura Dekker, Ron Boszhard en Mimoun Oled Radi). Ik hoop dat Laura Dekker wint. Ik vond Laura Dekker altijd een beetje raar, met die ouders en dat weglopen en om nog maar te zwijgen over het idee van de wereld rondzeilen, maar ze heeft in Atlas mijn hart veroverd. Laura Dekker is de enige die normaal doet. Maar ik hoop vooral dat iedereen dit programma gaat kijken. En dan ook zo blij is dat hij er zelf niet in zat. In die droge woestijn. Met al die bekvechtende BN’ers. En de gekamde haren van Lauren Verster niet te vergeten.