Spring naar de content

Eerlijk delen: 110 rijke Russen hebben 35% van de nationale rijkdom

In de dagen van de communistische Sovjet-Unie grepen de Russen elke kans aan om te pochen over de gelijke verdeling van de rijkdom in hun land. Twintig jaar na het einde van diezelfde Sovjet-Unie blijkt dat de ongelijke verdeling van de rijkdom in Rusland groter is dan ik welk ander land ook. Op een paar kleine Caribische landjes na dan. Het Credit Suisse Research Institute concludeert dit in het Global Wealth Report 2013.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Maar liefst 35 procent van alle nationale rijkdom is in handen van slechts 110 miljardairs. Wereldwijd is er verhoudingsgewijs 1 miljardair per 170 miljard dollar in koopkracht. In Rusland is dat 1 op elke 11 miljard dollar.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe doen die Russen dat? Het aantal miljardairs is sinds 2000 aanzienlijk gestegen. Toen kende Rusland nog maar acht van die rijke stinkerds. Tegenwoordig telt de grootmacht 110 miljardairs, aldus Forbes. De gemiddelde koopkracht per Rus is juist achteruitgegaan. In 2007 had de gemiddelde volwassen Rus ongeveer 14.000 dollar te besteden, nu is dat nog maar 11.900 dollar.

In de VS is de rijkdom een stuk eerlijker verdeeld: 30,7 procent heeft minder dan 10.000, 33 procent tussen 10.000 en 100.000, 30.7 procent tussen een ton en een miljoen, en 5,5 procent heeft meer dan een miljoen te besteden. Van wie er 442 meer dan een miljard op de bank hebben staan. Daartegenover staan de cijfers van Rusland.

Schrijnend is vooral dat 97,3 procent van de Russen minder dan tienduizend dollar te besteden heeft, terwijl 0,1 procent over meer dan 1 miljoen beschikt. En slechts 110 lucky bastards hebben zelfs meer dan 1 miljard.