Spring naar de content

Oeps: uitslag verkiezingen Azerbeidzjan vooraf bekendgemaakt

Azerbeidzjan, het grootste en dichtstbevolkte land van de Kaukasus, hield gisteren landelijke verkiezingen. Dát klinkt lekker democratisch! De zittende premier Ilham Aliyev is sinds 2005 de baas in het land, nadat hij zijn vader -die op zijn beurt maar liefst tien jaar aan de macht was- opvolgde. Dát klinkt niet al te democratisch. En dat was het ook niet. De uitslagen van de verkiezingen waren al bekend vóór de stembussen geopend waren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Alijev won de verkiezingen met maar liefst 72 procent van de stemmen. Zijn meest geduchte concurent, Jamil Hasanli, kreeg slechts 7.4 procent van de stemmen. Althans: dat was te lezen in een speciaal in het leven geroepen mobiele app waarnee de Azerbeidzjanen in real time konden bijhouden hoe het was gesteld met de uitslag. De overwinning van Alijev werd echter te vroeg gepubliceerd. Gisterochtend was al te lezen dat premier herkozen was, terwijl op donderdagmiddag nog maar 80 procent van de stemmen geteld was.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Technische fout
Volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten was de uitslag in de app niet meer dan een technische fout. Zij excuseerden zich voor het per ongeluk publiceren van de uitslagen van de verkiezingen uit 2008 en verwijderden de gegevens uit de app. Een van de oppositiepartijen publiceerde voor dat gebeurd was nog snel een schermafdruk van de foutieve uitslag.

images-cms-image-000000284(via)

Overigens pakt de ‘echte’ telling van de stemmen nog veel positiever uit voor Alijev. De tussenstand na telling van 80 procent van de stemmen zou donderdagmiddag staan op maar liefst 85 procent stemmen vóór de zittende premier.