Spring naar de content

Waarom in de file staan goed voor je is

Als je in Hoek van Holland woont en werkt in Gouda – of andersom – en met de auto naar je werk gaat, heb je pech. Vooral op het stuk tussen de afrit Crooswijk en het knooppunt Terbregseplein is het raak. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat op de A20 over precies dat traject het grootste fileknelpunt van Nederland loopt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Toch gaat het volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu helemaal niet zo slecht met de doorstroming van ons verkeer. Het aantal files op onze wegen is de afgelopen vier maanden afgenomen. En terwijl het aantal kilometers dat Nederlanders hebben afgelegd gelijk is gebleven, is de tijd die ze erover doen om van plek A naar plek B te komen verminderd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Alle mooie woorden van de minister ten spijt: als je er dagelijks twee keer in terechtkomt is de file verschrikkelijk. Toch zijn er wel degelijk voordelen verbonden aan twee keer daags even stilstaan in de auto. Zoals daar zijn:

Met de trein is erger
Nederlanders staan gemiddeld 50 uur per jaar in de file, zo bleek vorig jaar uit gegevens van onderzoeksbureau Inrix. Aangenomen dat er gemiddeld 260 werkdagen in een jaar zitten, is dat gemiddeld zo’n 12 minuten per dag. Dat is zes minuten héén en zes minuten terug. Een trein rijdt volgens de NS op tijd als hij niet meer dan vijf minuten vertraging heeft. Die vijf-minutennorm valt dus nog buiten de tien procent van de treinen die niet op tijd rijden. Tel daar bij op dat de trein bepaald niet de privacy biedt die de auto wel heeft en het is duidelijk: in de file staan is niet zo erg nog niet.

Het kan je een nieuwe partner opleveren
In de file staat verloren tijd? Welnee! Als je dan toch niet meer vooruitkomt in je auto, kun je altijd nog vooruit met je leven. Via het Nederlandse fileflirt (‘filerijden was nog nooit zo spannend’) kun je berichten sturen aan aantrekkelijke mede-filerijders. De berichten zijn voor iedereen leesbaar, maar omdat je het kenteken van je potentiële nieuwe levenspartner meestuurt, ziet hij of zij direct dat het bericht écht voor hem of haar bedoeld is. Zo stuurde de bestuurder van de auto met het kenteken HV-NJ-33 een boodschap aan de bestuurder van auto met het kenteken PG-30-60: “Ik zag je net rijden op de A17 blauwe Peugeot je was lekker aan het zingen ik reed mat zwarte opel corsa met bling bling velgen en zware geluid uit de uitlaat ik haalde je terug in om je nog eens goed te bekijken mooie dame ben je waar ben je.” Mocht PG-30-60 dat nog niet gelezen hebben: fileflirt is ook beschikbaar als iPhone app.

Het is een moment voor jezelf
Behalve een beetje opletten of die Volvo voor je zijn remlichten alweer uit heeft en of de Peugeot naast je nou wel of niet van rijbaan wil wisselen, hoef je in de file niets te doen. Dus: grijp die twee keer zes minuten aan om dat ook even te doen. Niets. Volgens onderzoek is een beetje verveling op zijn tijd heel erg goed voor een mens.

Door de regen wordt er voor vanmiddag een iets zwaardere filedruk verwacht dan normaal. Geniet er van als u er straks weer in staat!

Onderwerpen