Spring naar de content

Joost Zwagerman reageert op kritiek: ‘Smaad en laster’

Het studentenblad Propria Cures meldt vandaag dat schrijver Joost Zwagerman vorig jaar 60.000 euro subsidie heeft gekregen van het Letterenfonds. En nog erger: zijn vriendin, werkzaam bij het Letterenfonds, zou daarvoor hebben gezorgd. De verontwaardiging op internet is groot. De schrijver zelf noemt het verhaal echter ‘complete onzin’ en reageert op het bewuste artikel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

U bent boos op Propria Cures.
“Nou, boos… Het is onjuist wat ze schrijven. In feite is het zelfs smaad en laster. De auteur van dit artikel schrijft op Twitter dat hij er zijn levenstaak van maakt mij ten val te brengen, te beschimpen en kapot te maken. En waarom? Om roem te vergaren.”

U heeft dus niet ten onrechte 60.000 euro aan subsidie opgestreken vorig jaar?
“Nee, daar klopt helemaal niets van! Als het zou kloppen, zou ik toch met het schaamrood op de kaken door het leven gaan? Ik zal het uitleggen: ik heb vorig jaar 25.000 euro subsidie aangevraagd voor een gedichtenbundel, en 35.000 euro voor een roman. Die beurs voor de dichtbundel kreeg ik vorig jaar, de beurs voor de roman kreeg ik dit jaar. En het is helemaal niet leuk om een werkbeurs aan te vragen hoor. Dat doe je alleen als je royalty’s zo laag zijn dat je niet van de pen kan leven.”

En dat is bij u dus het geval?
“Men denkt dat je als je regelmatig in de media verschijnt, enkele bestsellers en een Boekenweekgeschenk schrijft, dat je dan voor eeuwig geld hebt. Dat is niet zo. Mijn royalty’s voor 2012 bedroegen in totaal 4.000 euro. Ik had geen nieuw boek, er was geen verkoop van oude romans, de verkoop van mijn boeken was dat jaar nihil. En wie denkt dat ik mijn inkomen opschroef door het schrijven van stukken voor de Volkskrant en door zes keer per jaar te verschijnen in De Wereld Draait Door heeft het mis: ook dat zet geen zoden aan de dijk. Voor eens en voor altijd: ik ben geen rijke schrijver.”

Dat geloof ik niet.
“Het Letterenfonds heeft mijn belastingaangifte, daar staat alles in. Ik ga toch niet voor mijn lol een beurs aanvragen bij het Letterenfonds? Ik ben toch niet gek? Sterker nog: je moet die beurs die je krijgt bij je inkomen optellen, en dan mag je niet hoger uitkomen dan 45.000 euro bruto per jaar. De rest moet je terugbetalen. Logisch. Ik hoefde vorig jaar niets terug te betalen omdat ik niet boven die 45.000 euro uitkwam – dat zegt genoeg, lijkt me.”

Propria Cures suggereert dat uw vriendin, Maaike Pereboom, heeft geholpen bij het verkrijgen van subsidie.
“Dat is helemáál schandalig! Maaike werkt inderdaad bij het Letterenfonds, maar niet op de afdeling waar de subsidies worden verstrekt. Ze werkt bij de afdeling Buitenlandse schrijversreizen, die verzorgt dus reizen van schrijvers die naar het buitenland gaan, en heeft er dus helemaal niets mee te maken. Het is dus niet alleen niet waar, het is smaad en laster. Zowel over mij als mijn vriendin.”

Dat klinkt ernstig. Gaat u stappen ondernemen tegen het studentenblad en de auteur?
“Stappen? Daar vind ik het te onbelangrijk voor. Maar wel belangrijk genoeg om hier te vertellen dat het helemaal onjuist is wat hij beweert. Hij heeft geen onderzoek gedaan, hij heeft zijn eigen verhaaltje gemaakt uit de jaarverslagen, en is er enkel op uit om mij te beschadigen. That’s it.”