Spring naar de content

Successchrijver Zwagerman peutert veel subsidie los. Bij zijn vriendin

Het gaat slecht in boekenland. Boekhandels vallen om wegens tegenvallende verkoopcijfers, uitgeverijen krimpen en subsidies worden ingetrokken… Geintje!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Het blijkt lang niet voor iedere schrijver crisis te zijn, blijkt uit het betere uitzoekwerk van studentenblad Propria Cures. Joost Zwagerman bijvoorbeeld heeft het bijvoorbeeld goed bekeken: hij ontving afgelopen jaar maar liefst 60.000 euro aan subsidie: 35.000 voor een roman en 25.000 voor een dichtbundel, zo valt te lezen in het jaarverslag van het Letterenfonds.

Dat bedrag komt toch al gauw neer op iets minder dan twee modale jaarinkomens, waarmee Zwagerman (samen met Wanda Reisel, die 20.000 plus 40.000 kreeg) degene is die het meeste subsidie wist los te peuteren. Maar is Zwagerman niet een van de succesvollere schrijvers van het land? Het type schrijver dat huizen van meer dan een miljoen kan bekostigen?

Overigens wil het toeval dat Zwagermans vriendin Maaike Pereboom beleidsmedewerker is bij het Letterenfonds. De lijntjes zijn kort, zullen we maar zeggen.

Laten we vooral hopen dat het geen weggegooid geld is en er binnenkort een prachtroman en dito dichtbundel in de schappen liggen.

 

Onderwerpen