Spring naar de content

In beeld: onder water touwtje springen

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carel Helder

Doride, through dimensions (2004). Fotografe Maura Biava:
‘Wat ik wil zeggen laat ik zien door verschillende figuren, die elk hun eigen omgeving en onderwerpen hebben. De een is sprookjesachtig, een ander spiritueel, en Doride, op deze foto, is een dromerig karakter. Voor mij is de onderwaterwereld een compleet andere wereld dan die waar wij dagelijks in staan, zoals ook de kunst een andere wereld is. Het is de wereld van de verbeelding. Er is geen geluid, je moet communiceren door vorm en gevoel. Ik ben erg geïnteresseerd in onzichtbare communicatie. Deze foto is in de Rode Zee genomen, in Egypte. Hij is onderdeel van een serie. Vaak gingen we met dezelfde mensen op reis: Snorre How, een Noorse duiker, Elsbeth Diederix, die zelf ook onderwaterfoto’s maakte, en ik. Elsbeth en ik hielpen elkaar.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De camera stond op een statief op de bodem, ik stelde hem in, vervolgens ging zij erachter en trok ik mijn duikpak uit en – in dit geval – mijn jurk aan, die ik speciaal voor de gelegenheid had gemaakt. Het moeilijkst bij deze vorm van onderwaterfotografie is voorwerpen op hun plaats te houden. Dat geldt ook voor mijn eigen lichaam. Ik werkte met nylondraad, boeien en gewichten. Ongeveer om de minuut gaf Snorre me lucht.’

In de serie ‘Achter de Camera’ interviewen Carel Helder en Bram van Dijk fotografen over het verhaal achter hun foto. Deze serie verscheen ook op torpedomagazine.nl.