Spring naar de content

De Nederlandse natuurramp in beeld: regen, plassen en overlast

Het heeft flink geregend de afgelopen dagen. Kelders zijn volgestroomd, boeken vernield, veel mensen hebben last van lekkage. Ik hoor tot die laatste categorie: door een kleine scheur in het plafond boven mijn gasfornuis lekten gisteren urenlang druppels water. Alsof de kraan niet goed was dichtgedraaid, dat geluid en die frequentie. Heel vervelend, maar 's avonds was het alweer over en vandaag zal de huisbaas de boel fiksen. Vanavond weet ik al niet meer dat het lek er zat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

De media berichtten over de regenval alsof het een nationale ramp betrof. Oké, er viel flink wat regen. Acht emmers vol op sommige plekken, dat is best veel en zeldzaam.
Het hoort natuurlijk bij de Nederlandse traditie om flink te klagen. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Het was zondag, dus het gros van de bevolking kon lekker binnen blijven bij de verwarming of open haard en warme chocomel met slagroom drinken. Voor de meeste mensen gaat het leven gewoon door, zonder echt last te hebben gehad van de regen.

Bij echte (natuur)rampen komen duizenden mensen om, worden hele huishoudens weggevaagd en kost het jaren om alles weer op te bouwen. Kijk naar de aardbeving in Haïti in 2010, de tsunami in de Indische Oceaan in 2004 die zestien landen trof, de aardbeving en daaropvolgende overstromingen in Christchurch in 2011 en talloze andere gevallen. De gevolgen van die rampen zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar.

Alle wateroverlast is natuurlijk vervelend, maar over een paar dagen, hooguit weken, is van de schade niets meer te zien en zijn wij het alweer vergeten.

Ter herinnering deelt HP/De Tijd enkele foto's van deze natuurramp, opdat wij niet vergeten:

Het regent
Wandelaars trotseren wind en regen in Goedereede
ANP-25158504
Een ondergelopen basketbalveld in Ouddorp
Het regent
Auto rijdt door plassen in Rotterdam

Onderwerpen