Spring naar de content

Monogamie is cool! (en waarom vreemdgaan voor losers is)

Deze week doe ik een beetje stichtelijk. Soms moet dat. U kunt nu nog terug.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Johanna Geels

Het begon allemaal op Nederland 2. Daar hoorde ik dat brandganzen monogaam zijn. Het schijnt dat een brandganzenpaar een leven lang bij elkaar blijft.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een foute man als gokkast
De hele week dacht ik na over de brandgans. Ik stelde me voor hoe twee brandganzen samen in een veld stonden. De een pikkend in de grond, de ander ernaast met een vertederde blik in zijn ogen. Hoe ze samen door het vijverwater van een stadspark gleden. Telkens overviel me een gevoel van weemoed. Waren mensen maar zo trouw. Ik dacht aan een vriendin, een mooie sterke vrouw met kinderen die zojuist na jaren lief en leed door haar vriend als een oude jas was ingeruild voor een blond, simpel en kinderloos exemplaar. De man in kwestie was het klassieke voorbeeld van een foute man. Altijd was ze hem blijven steunen, wat ie haar ook flikte. Drank, vrouwen, driftbuien. Want hij kon zo lief zijn. En hij had zo’n rotjeugd gehad. Ze begrépen elkaar zo goed. Tot hij haar ijskoud verliet. ‘Een foute man is als een gokkast,’ had ze verzucht, ‘je stopt er van alles in maar krijgt niets terug.’

De wereld als speelplaats
Wee de goedgelovigen, de trouwe zielen. Zij die verlaten worden voor vrouwen of mannen zonder kinderen, zonder volle gezinsboodschappenlijstjes in hun zak of zonder scrupules. De overspeligen zelf halen hun schouders op. Er ligt namelijk Serieus Verstikkingsgevaar op de loer. Ze hebben gewoon ruímte nodig, weet je wel. De wereld als hun speelplaats.

Wee ook de homewreckers. Te lang vrijgezel, kinderloos of ingeschreven staand op armoedige datingsites menen ze inmiddels récht te hebben op geluk. Desnoods halen ze het bij een ander.

Sisterhood
Vrouwen zouden van elkaars mannen moeten afblijven. Mannen van elkaars vrouwen. Maar vooral vrouwen zouden loyaal aan elkaar moeten zijn. Sisterhood. Vrouwen die het met bezette mannen doen zijn niet cool.

Gelukkig zegeviert het recht meestal. Leve de wetmatigheden. Elke vrouw weet diep in haar hart: zoals je een man krijgt, zo raak je hem ook weer kwijt. Want het is slechts een kwestie van tijd tot ook de nieuwgeliefden op zaterdag verveeld door de Lidl sjokken. Met kerst bij de nieuwe schoonfamilie dezelfde saaie sleurverhalen moeten aanhoren over Jan zijn nieuwe auto, de vakantiebeslommeringen van tante Thea.

Losers
Een wanhopige exercitie is het eigenlijk, dat vreemdgaan. Een armzalige poging om de onrust in jezelf te dempen. Want het gaat helemaal niet om je partner die saai is geworden. Je bent zélf saai geworden. Waarna je domweg je driften achterna bent gerend. Als een junk die moet scoren. En terwijl de puinhopen achter je nog roken doe je verwoede pogingen om opnieuw gelukkig te worden. Tevergeefs natuurlijk. Op giftige grond groeit immers weinig goeds.

Pinguïns
Onder dieren is er gelukkig nog hoop. Zebravinken zijn ook monogaam, vertelde mijn vriendin, pinguïns. Hè ja, gezellig samen kneuteren op een ijsschots. Weer of geen weer. Door dik en dun. In een volgend leven word ik pinguïn. Pinguïns zijn cool.