Spring naar de content

Vesting Europa: straks ook op het internet

Als het aan de Duitsers ligt (en in Europa ligt het vaak aan de Duitsers) gaan onze computergegevens straks niet meer de Noordzee en de Atlantische Oceaan over maar blijven op het Europese vasteland. Zo kunnen de Amerikaanse en Engelse geheime diensten niet meer alle email- en belverkeer inzien en controleren. Daarmee wordt een begin gemaakt met een eigen Europees internet, zoals al eerder op deze plek bepleit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Omdat het internet min of meer in Amerika is uitgevonden en alle grote spelers daar zijn gevestigd is het voor instanties als de NSA relatief eenvoudig om alle digitale informatie te scannen. Wij maken ook in Europa nu eenmaal massaal gebruik van Gmail, Facebook en Whatsapp. Alles wat wij middels die diensten delen wordt verwerkt via reusachtige servers in de States, ook al is het een mailtje naar onze eigen buren.

Niet meer omleiden
Na de recente schandalen rond de spionage-activiteiten van de wereldwijd opererende geheime diensten is met name bij onze oosterburen veel onrust ontstaan, ook in de politiek, waar Nederland eigenlijk heel lauw reageerde op deze ernstige inbreuk op onze privacy. Afgelopen weekend maakt een woordvoerder van Deutsche Telekom bekend dat het bedrijf eraan denkt om het dataverkeer vanuit Duitsland niet meer om te leiden maar alleen nog via eigen Duitse servers te laten verlopen. Dat heeft het grote voordeel dat toezicht erop voortaan onder de Duitse wetten valt. En die zijn heel wat strenger dan de Amerikaanse wetten of de gebruiksvoorwaarden van Google.

Volgens Deutsche Telekom moet het zelfs mogelijk zijn om het dataverkeer te laten vallen onder het Verdrag van Schengen. Dat regelt voor zo’n 26 landen in Europa (maar niet Engeland) vrij verkeer van mensen en diensten. Daaronder zou ook het internetverkeer moeten vallen. De Vesting Europa is daarmee voortaan niet alleen bedoeld om bootvluchtelingen uit Afrika te weren, maar ook om te verhinderen dat onze gegevens uitlekken naar nieuwsgierigen uit Amerika of Azië. Of we daarmee een betere wereld scheppen is natuurlijk maar de vraag.

Verknoopt aan Amerikaanse diensten
Nu klinkt het opzetten van zo’n Europees internet eenvoudiger dan het in werkelijkheid zal zijn. Elke internetgebruiker is in de loop der jaren zo sterk verknoopt geraakt met Amerikaanse diensten en bedrijven dat het jaren zou kosten om die knopen te ontrafelen. Je kan bij dit nieuwe Duitse initiatief dan ook eerder denken aan gedeeltelijke omschakeling. Bijvoorbeeld aan maildiensten waarvan de verstrekker garandeert dat ze Europa niet verlaten. En misschien is het ook wel niet meer dan een oproep aan de politiek om eindelijk eens actie ondernemen in dit pijnlijke dossier.

Onderwerpen