Spring naar de content

Frankrijk: de nieuwe hel voor Syrische vluchtelingen

Artsen zonder Grenzen heeft samen met nog vijf andere ngo's een oproep gedaan aan de Franse regering voor betere opvang van de Syrische vluchtelingen in Calais. De Syriërs woonden tot en met 5 september in een pand dat ze hadden gekraakt, maar het gebouw werd ontruimd en onveilig verklaard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Nu zwerven de Syrische vluchtelingen door de straten van Calais. De plaatselijke politie doet er alles aan om te voorkomen dat ze zich op een andere plek kunnen settelen. Lekker dan: kom je uit een oorlogssituatie en ga je op zoek naar een beter oord, beland je in Frankrijk. De hel van Europa, voor vluchtelingen dan.

Sommige vluchtelingen legden 7500 dollar neer om naar Frankrijk te komen. Maar de omstandigheden zijn zo erbarmelijk, dat ze liever doorreizen naar Engeland. Alles beter dan Frankrijk. Het pand waar de Syriërs in woonden was in slechte staat, maar ze hadden tenminste een plek. Een groot deel van de Soedanese buren, ruim honderd vluchtelingen uit het Noord-Afrikaanse land bewonen het pand naast de Syriërs, hebben een asielaanvraag ingediend in Frankrijk. Normaal hebben ze daarna recht op een plek in een asielzoekerscentrum, maar er zijn niet genoeg bedden.

De Syriërs stonden erbij en keken ernaar en besloten dat Engeland een beter einddoel is. Daar krijgen ze tenminste meteen onderdak. Zweden zou nog beter zijn. Daar krijgt iedere Syriër die asiel aanvraagt direct de status van vluchteling en een voorlopige verblijfsvergunning van drie jaar.

Zoals een vluchteling al uitriep: "Overal in Europa is het beter dan in Frankrijk".