Spring naar de content

Technische vooruitgang: maak van een kakkerlak een robot

Kakkerlakken. Het zijn niet bepaald de eerste dieren die je vrijwillig in huis haalt. De insecten, die erom bekend staan bacteriën, schimmels en ziektekiemen te verspreiden, zijn de nachtmerrie van iedereen die weleens een hotelkamer in een exotisch land heeft genomen. Toch zijn er mensen die grof geld willen neerleggen voor het diertje. Maar dan wel uitgerust met een fraai stukje elektronica.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Voor 99 dollar bestel je bij het Amerikaanse bedrijf Backyardbrains één kakkerlak, een setje van drie elektrodes en een ‘control unit’. Nadat je de kakkerlak verdoofd hebt met koud water, prik je een draadje in zijn rug en knip je de antennes van het beestje af en vervang je ze door de elektrodes. Dan kun je de kakkerlak door middel van Bluetooth verbinden met je smartphone. Door een speciale app kun je vervolgens de hersenen van de insect zó aansturen dat je precies kunt bepalen hoe het beestje loopt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens Greg Gage, de ontwikkelaar van de levende robotkakkerlak, is zijn ‘uitvinding’ de perfecte manier voor kinderen om kennis te maken met hersenwetenschap: “Als ze de instructies goed volgen, leren de kinderen heel goed te zorgen voor hun kakkerlak.”

Gecrowdfunde kakkerlakken
Dat er vraag is naar de kakkerlakkenset, bleek wel toen Gage zijn idee probeerde te financieren via Kickstarter. Hij presenteerde het bestuurbare dier als ‘de eerste cyborg die je in huis kunt halen’ en haalde prompt meer dan twaalfduizend dollar op om zijn idee te kunnen realiseren.

Toch is niet iedereen blij met de noviteit. Niet alleen dierenbeschermers hebben kritiek op Gage en zijn team, ook collega-hersenwetenschappers zijn het niet eens met Gage’s bewering dat de kakkerlakken nauwelijks iets merken van hun technische implantaten. En filosoof Michael Allen Fox van Queen’s University in Kingston stelt dat ‘kinderen op deze manier leren dat levende wezens niets meer dan machines zijn’.

De bestuurbare kakkerlakken zijn naar verwachting vanaf november te koop.

Onderwerpen