Spring naar de content

Drie redenen waarom we clowns zo eng vinden

Een 22-jarige Brit heeft het leven van zijn plaatsgenoten de afgelopen maanden opgeschrikt door verkleed als clown te pas en te onpas op te duiken in het plaatsje Northampton. De clown, wiens ‘act’ er uit bestond alleen maar te staren, joeg menigeen de stuipen op het lijf. Student Alex Powell alias de clown zei op zijn Facebookpagina zijn plaatsgenoten ‘slechts te willen vermaken’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Er werd heftig gereageerd op Powell’s verschijning. De clown had een grote schare fans (185.000 likes op zijn Facebookpagina) die hun best deden de clown te signaleren als hij weer eens ergens verscheen. Maar niet iedereen was even blij met de griezelige clown. Powell werd meerdere malen met de dood bedreigd: zo werd hij een keer bijna overreden door een auto die op hem afreed en werd hij belaagd door een man met een mes toen hij verscheen in zijn clownsvermomming.

Blijkbaar roepen clowns extreme emoties op bij mensen. Naar schatting heeft 12 procent van alle Amerikanen een al dan niet milde vorm van coulrofobie, een fobie voor clowns. Maar waaróm vinden we clowns nou precies zo eng?

Omdat het niet klopt
myphoto (20)

Ze zien er enerzijds uit als mens, maar anderzijds toch ook weer niet helemaal. Hun mond, neus en schoenen zijn veel groter dan die van mensen, maar ze lijken er toch ook op. Met andere woorden: er klopt niks van, van de clown. Volgens sommige psychologische onderzoeken is dat bij uitstek de reden waarom zo veel mensen clowns onprettig of zelfs eng vinden. Mensen zijn nu eenmaal eerder bang voor dingen die ze niet kennen dan voor dingen die ze wél kennen.

Omdat we ze niet begrijpen
myphoto (21)

Een andere verklaring voor die bijna universele afkeer van clowns is een meer sociale: clowns trekken zich niets aan van de geldende omgangsvormen en zijn daardoor onvoorspelbaar en vervelend. Door zijn vermomming is een clown tijdelijk een beetje uitgesloten van normale sociale interactie. Bovendien is door de vermomming ook niet te zien wat ze écht denken of voelen. Met andere woorden: we snappen ze gewoon niet zo goed.

Omdat ze zo dwingend zijnmyphoto (22)

Met één blik op een clown kun je meestal al zien wat je van hem (of brrr: háár) moet vinden. Want, de clown lacht of huilt (of is, in extreme gevallen, doordrenkt met bloed…) en straalt met alles wat hij in zich heeft uit: DAT MOET JIJ OOK GAAN DOEN. De clown doet grappig: jij móet lachen. De clown doet verdrietig: jij móet je ook rot gaan voelen, et cetera. En dat is vervelend. Zo vervelend dat het eng wordt.

Onderwerpen