Spring naar de content

Almere wil tokkiewijk bouwen

Almere wordt vaak gezien als een spookstad, het saaie zusje van Amsterdam, net zo saai als bijvoorbeeld Lelystad. Wie wil daar nou wonen? Niets is minder waar: het is er levendiger dan ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Alleen is het er op sommige gebieden misschien iets te levendig. De stad heeft zoveel last van asociale inwoners dat VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma ze allemaal wil verbannen naar één en dezelfde wijk, ver weg van de rest van de beschaving.

Volgens de lokale media wil Jorritsma Almeerders die ‘ernstige overlast veroorzaken en hun buurt terorriseren’ in goedkope huurwoningen stoppen aan de rand van de stad. Woningbouwcorporaties staan zelfs al klaar om de huizen te bouwen.

Klinkt goed, al het tuig bij elkaar, zeg maar in één dorp. Laat de asociale Almeerders het maar met elkaar uitvechten tijdens een tuinbarbecue met goedkoop bier en Nederlandstalige muziek. Dan kan de rest van Almere weer met een gerust hart de straat op.

Er was in Almere al eerder sprake van een dergelijk plan, maar dat kwam toen wegens geldgebrek niet van de grond. De naam van dat plan van destijds: Skaevehuse. Waar doet die naam ook alweer aan denken? O ja, aan het plannetje van de PVV in 2011, toen de partij van Wilders nog gedoogsteun leverde aan het VVD-CDA-kabinet.

Wilders stelde voor om in elke provincie een tuigdorp te bouwen om veelplegers in te stoppen. “Zet alle schorriemorrie bij elkaar,” zei hij. Naar het Deense model, waar ‘skaeve huse’ zijn gebouwd aan de randen van de steden. VVD en CDA zagen er toen niets in. Volgens toenmalig VVD-Kamerlid Jeanine Hennis zou het probleem dan alleen maar worden verplaatst, en niet opgelost.

The times, they are a’-changin’.