Spring naar de content

De PvdA gaat naar Amerika om de JSF te kopen

PvdA-leider Diederik Samsom had een simpele doch briljante oplossing bedacht om nog niet akkoord te hoeven gaan met de definitieve aanschaf van de JSF.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Ja, de minister van Defensie Jeanine Hennis zei op Prinsjesdag over te gaan tot de aanschaf van 37 JSF-toestellen. Maar nee, de PvdA was nog niet akkoord. Samsom zei vlak na Prinsjesdag dat zijn fractie twijfels had bij de cijfers van de Algemene Rekenkamer.

Die becijferde dat het allerminst zeker dat het in bezit hebben van 37 JSF-toestellen ook betekent dat er altijd vier beschikbaar zijn voor internationale missies, zoals de PvdA wil. De normaal gesproken morrende achterban bleef muisstil. De ledenraad gaf Samsom zelfs het voordeel van de twijfel.

Intussen zijn we een paar weken verder. De PvdA gaat volgende week, samen met nog een aantal Kamerfracties, naar de Verenigde Staten om zich te laten informeren over de JSF. Het groepje Kamerleden gaat naar Washington om te praten met het Pentagon, National Defense University en het JSF Project Office. Inderdaad, allemaal voorstanders van de aanschaf van de JSF. En er wordt uiteraard gesproken met Lockheed Martin, de producent van het JSF-toestel.

Voor de goede verstaander is wel duidelijk: in de States krijgt de PvdA het laatste duwtje om de JSF te kopen en wordt de fractie bewapend met argumenten om de aanschaf hier te verkopen aan de achterban.

Misschien wordt het ook maar eens tijd om dat hoofdpijndossier af te sluiten. Op 8 november staat een Kamerdebat over de aanschaf van de JSF gepland, de sceptische PvdA-achterban heeft dus nog een paar weken om zich voor te bereiden.

Onderwerpen