Spring naar de content

Opmerkelijke uitkomst Yale-onderzoek: rechtse Amerikanen zijn niét dom

Amerikanen worden in de media vaak afgeschilderd als dom, onwetend, onnozel. Vooral rechtse Amerikanen die op de Republikeinse Partij stemmen zouden oliedom zijn. Het is een hardnekkig misverstand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Een misverstand ja, want rechtse Amerikanen zijn helemaal niet dom, of in ieder geval niet per definitie dommer dan linkse Amerikanen. Aanhangers van de Tea Party (de rechtervleugel binnen de Republikeinse Partij) hebben zelfs meer kennis van wetenschap dan linkse tegenhangers, blijkt uit onderzoek van Yale-wetenschapper Dan Kahan.

Opmerkelijk? Kahan zelf vindt van wel. “Ik moet toegeven dat ik dit een verrassende uitkomst vind. Ik had een negatief resultaat verwacht voor mensen die zich idenitificeren met de Tea Party.” Maar ja, dat ligt misschien aan de wetenschapper zelf, geeft hij toe. “Ik kreeg mijn indrukken via kabel-tv – Fox News kijk ik bijna niet – en via de krant, zoals The New York Times en websites als The Huffington Post en Politico. Ik schaam me een beetje, maar ik ben blij dat ik van deze vooroordelen af ben.”

De Nederlandse Amerika-kenner Frans Verhagen deed al eens een boekje open over president George W. Bush, die dom zou zijn. Het bleek een cliché, een mythe, helemaal niet waar. Bush las zelfs in zijn tijd als president van de Verenigde Staten gemiddeld één boek per week. Het is overdreven te stellen dat alle rechtse Amerikanen slimmer en wijzer zijn dan linkse Amerikanen, maar het omgekeerde is dus ook niet waar.

Hoe het in Nederland zit? Het opleidingsniveau lijkt wel iets te maken te hebben met het stemgedrag. Mensen met een hoge opleiding stemmen vaker VVD of D66. Bij de mensen met een lage opleiding scoort vooral de PVV goed (26 procent), de SP (18 procent), en ja, zelfs de PvdA (15 procent). Conclusie: ook in Nederland kun je niet zeggen dat rechtse mensen dommer zijn dan linkse mensen. En vice versa.

Zo. Doen we nu allemaal weer lief tegen elkaar?