Spring naar de content

Nieuwe episode in Zwarte Piet-discussie: wit papier is racistisch

Het protest van een klein groepje luidruchtige tegenstanders van het Nederlandse stukje cultuur Sinterklaas en Zwarte Piet heeft succes. De burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan “is zich bewust van de gevoeligheid“.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Verschillende organisaties zijn zelfs bereid om de Zwarte Piet geleidelijk aan te passen. “Langs de weg der geleidelijkheid kunnen we dingen veranderen aan Zwarte Piet,” aldus dominee Henk Leegte, die de Amsterdamse intocht van Sinterklaas en zijn knechten organiseert.

En zo blijven we aan de gang. Na de negerzoenen (die dikke chocoladebollen met volle room erin) die nu zoenen heten, is het momenteel Zwarte Piet en straks? Dan zijn het witte papiervellen. Nee, we maken geen grapje.

Terwijl de discussie over Zwarte Piet nog niet eens is afgelopen, zegt een Britse ‘consultant who advises local authorities on equality and diversity’ in The Telegraph dat piepjonge kinderen niet alleen wit papier moeten gebruiken om op te kleuren, want dat witte papier zou een zaadje van racisme kunnen kweken in de nog onschuldige hersentjes van de kleintjes.

Niet alleen papier, maar ook verf en krijtjes moeten in alle mogelijke (huids)kleuren worden gebruikt om de diversiteit van het menselijke ras zoveel mogelijk te benadrukken. Inderdaad, te gek voor woorden dat kinderen op wit papier kleuren.

Waar blijven de Kamervragen?!