Spring naar de content

De NSA terugpesten: maak je e-mails terroristisch

Het is natuurlijk teleurstellend, voor ons als trotse natie, dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in Nederland per maand slechts 1,8 miljoen telefoonnummers aftapt terwijl in Frankrijk 70 miljoen telefoontjes per maand worden afgeluisterd. Daar kunnen we nu iets aan doen door middel van onze e-mails. Die maken we ‘terroristisch’ met behulp van een nieuw programma, Scaremail, dat ervoor zorgt dat al onze berichten voortaan sleutelwoorden bevatten waar de NSA naar zoekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

 

Want ook onze e-mails worden door de Amerikanen gecheckt. Natuurlijk niet handmatig; dat zou zelfs voor de NSA ondoenlijk zijn met de miljarden berichten die dagelijks wereldwijd (vooral via Amerika) worden verstuurd. De NSA gebruikt bij de selectie van te controleren berichten een programma dat XKEYSTORE schijnt te heten en dat ‘aanslaat’ op bepaalde zoektermen. Als zulke termen worden gevonden, leest een medewerker van de NSA de tekst alsnog.

Het idee van de ontwikkelaar van Scaremail, de Amerikaan Benjamin Grosser, is nu dat het zoeken van de NSA zinloos wordt als zoveel mogelijk mensen hun boodschappen volproppen met die zoektermen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘al-Shabab’, ‘North-Korea’ of ‘nuclear attack’. Scaremail functioneert voorlopig als een extensie van Gmail en plaatst onder aan uw email willekeurig gegenereerde teksten met de terroristische steekwoorden. Het programmaatje kan gratis worden opgehaald voor diverse browsers. Het idee is dat de NSA door het programma zoveel werk en informatie te verstouwen krijgt dat de dienst de zoektocht staakt.

Op de bres voor het vrije woord
De teksten van Scaremail zijn losjes gebaseerd op passages uit het boek Fahrenheit 451 van de onlangs gestorven Ray Bradbury. Dat geeft aan dat er wel degelijk een serieuze kant aan dit op het eerste oog geinige initiatief zit. In Fahrenheit 451 beschrijft Bradbury een maatschappij waarin het vrije woord (en dan vooral het boek) verboden is. Scaremail is vooral bedoeld om een fundamenteel grondrecht van wereldburgers, het recht om te schrijven wat ze willen, te benadrukken. Ook als dat gepaard gaat met termen waar de paranoïde geheime diensten van schrikken. Schrijven is nog niet doen.

Het zit er dik in dat de NSA op enige termijn met een nog geavanceerdere zoekmethode gaat werken of dat de website van Scaremail plotseling uit de ether verdwijnt. Er zal vast wel een passage in de Patriot Act zijn die dat mogelijk maakt. Maar dan hebben we als wereldburgers in ieder geval een signaal afgegeven. Dat het niet aangaat de burgers van een land te bespioneren waar je onschuldig bent zolang het tegendeel niet is gebleken.

Onderwerpen