Uw nieuwe mantra: Fuck it!

Lisette Wouters 22 okt 2013 Leven

De tijd van bidden en mediteren is voorbij. Om gelukkig te worden hoeven we geen bomen meer te knuffelen, Tsjakka roepend over hete kolen te lopen, mantra’s op te zeggen tijdens de zonnegroet of te mediteren tussen de koeien. Het geluk vinden is nu een eitje. Roep gewoon Fuck it!

Handigheid is niet mijn sterkste kant. Dure telefoons belanden door mijn toedoen in de wasmachine of de wc, mijn kookkunsten doen zo nu en dan het brandalarm afgaan en pas nog liet ik een heerlijke visschotel over de houten vloer glijden omdat ik me concentreerde op de pan spinazie in mijn andere hand. Op zo’n moment kun je jezelf dramatisch op de grond werpen en met een schorre stem snikken dat het leven geen zin meer heeft. Maar volgens het devies van John Parkin kun je beter je schouders ophalen en als een rebelse Emile Ratelband zijn mantra uitroepen: Fuck it! Er is altijd nog friet.

1001004010207677Er bestaan geen problemen
“Het enige wat je áltijd doet als je hartgrondig Fuck it zegt, is ontspannen,” zegt Parkin in zijn boek. Daarin schuilt volgens hem de kracht: “Er bestaan geen problemen als je volledig ontspannen bent.”
Daar heeft de man een punt. Want hoe erg is het nou echt, dat je zojuist een nieuwe rimpel hebt ontdekt? Dat je puberdochter je Tarzan heeft gevonden, dat al je collega’s weten dat je je ziek hebt gemeld om de finale van Breaking Bad te kijken of dat je de enige op het feest was die niet wist wat een staartdeling was? Relax, zegt Parkin. Fuck it. “95 procent van de dingen die stress en pijn veroorzaken doen er eigenlijk niet echt toe.”

De Brit schreef zijn boek in 2008, maar pas dit jaar is het vertaald in het Nederlands zodat ook wij nuchtere Hollanders eindelijk kunnen leren hoe we onze gestreste, gespannen en propvolle levens eens de rug kunnen toekeren. Fuck it is de Westerse verwoording voor spirituele oosterse ideeën over loslaten en je overgeven.

Hoe is uw fuckitnessgehalte?
Je zegt overigens geen Fuck it omdat het je allemaal niks kan schelen. “Dit boek is bedoeld voor wie juist té betrokken is. Mensen die te hard werken, te veel piekeren en te veel stressen,” vertelt Parkin in een interview in Happinez. Dat gaat verder dan het accepteren van een verbrande lasagne. “We horen in ons leven voortdurend naar wie we moeten luisteren: ouders, leraren, de regering, de media. Daarom kiezen mensen vaak banen en relaties waar ze niet gelukkig van worden. Het kan heel interessant worden als je naar jezelf luistert.” De scheldmantra stopt dan ook niet bij het boek. Er zijn Fuck it-therapieën en Fuck it-retreats in Italië, en op de website kun je aan de hand van een test je fuckitness-gehalte vaststellen.

Wie een hoog fuckitness-gehalte heeft, gaat lekker zijn eigen gang en doet waar hij zin in heeft. Altijd al blokfluitleraar willen worden maar bang wat de buurman ervan vindt? Al jaren de droom om een potje te larpen maar willen vrienden liever karten? Altijd al aan willen sluiten bij de Hells Angels, een snor willen laten staan of een boek willen schrijven over de eetgewoonten van de bever? Fuck it. Ga ervoor.

Reageer op artikel:
Uw nieuwe mantra: Fuck it!
Sluiten