Spring naar de content

Wat vrouwen wel en niet mogen, volgens Google

Iedereen heeft dit vast al eens gedaan: het begin van een zoekopdracht in Google invoeren en kijken welke suggesties de zoekmachine u geeft. Meestal levert dit komische resultaten op, zoals in het geval hieronder: ‘never put a sock in a toaster’. Dank u, Google.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Naamloos

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

 

De Verenigde Naties hebben deze zoekfunctie nu gebruikt in een campagne voor gendergelijkheid. Uit cijfers van de VN blijkt namelijk dat vrouwen wereldwijd nog steeds enorm slecht worden behandeld: één op de drie vrouwen wordt tijdens haar leven geslagen, mishandeld of misbruikt. Ook op andere vlakken is nog veel ongelijkheid: mannen in topfuncties krijgen nog steeds vaak meer salaris dan vrouwen in dezelfde functies.

Slavinnen
‘Women should’, ‘Women shouldn’t’, ‘Women need to’ en ‘Women cannot’ zijn de zoektermen die worden gebruikt. Enkele resultaten: ‘Women should be slaves’ of ‘Women need to know their place’. Niet echt geëmancipeerd van Google.

De Nederlandse equivalenten van die zoektermen zijn ook niet echt positief, zoals u hieronder kunt zien. Wel zijn de resultaten een stuk braver. We moeten zwijgen, niet zeuren, we horen thuis achter het aanrecht, we mogen geen broeken dragen of een auto besturen. Vissen mag ook niet, maar we moeten wel kunnen dansen. Slaaf hoeven we niet te worden, dat scheelt dan weer.

Een kleine zoektocht met dezelfde zoektermen maar dan voor mannen levert aanzienlijk mildere resultaten op. Mannen mogen vreemdgaan en vrouwen fouilleren. Al mogen mannen niet huilen, en belangrijker: ook geen vrouwen slaan. Ze moeten jagen, werken en zittend plassen. En mannen horen niet in de kinderopvang, maar wel in de keuken.

3 4 5

5

 

Onderwerpen