Spring naar de content

Particuliere belegger durft weer!? Wegwezen dus

De hele voorpagina van NRC Handelsblad van dinsdag was eraan gewijd. Die kopte: ‘Particuliere belegger durft weer‘.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De AEX sluit voortdurend op nieuwe jaartoppen en dat is –- zo gaat het altijd – reden voor de particuliere belegger om het weer eens te proberen, gefrustreerd als hij is door de lage spaarrentes. De euforie is weer terug, en het is niet de eerste keer.

Rond het jaar 2000, tijdens wat de internetbubbel bleek te zijn, waren er zo’n 2 miljoen particuliere beleggers. Dat aantal zakte daarna – vooral door de financiële crisis – naar minder dan een miljoen, en nu zouden het er weer 1,3 miljoen zijn. En talloze particulieren overwegen sinds begin dit jaar weer in te stappen; na de pessimistische jaren 2011 en 2012 kantelt het sentiment.

Sinds de AEX op 9 maart 2009 een bodem van 194 bereikte is de index in waarde verdubbeld. Kijk je er zo naar, dan kun je inderdaad zeggen dat het goed gaat op de beurs.

Maar dat oordeel komt vooral die beleggers toe die in maart 2009 durfden in te stappen of later, toen de AEX van hogere niveaus weer eens flink corrigeerde.

Trouwe lezers van mijn column weten dat ik sinds een aantal weken Long zit, ik ga dus uit van een stijging. Juist omdat er nu een laatste golfje beleggers (maar wel van de slechtste kwaliteit: de particulieren) aan komt, denk ik dat we voor het eind van het jaar nog een beweging naar de zone 400-425 kunnen krijgen.

Daarna denk ik dat de koek voorlopig weer op is en die nieuwe enthousiastelingen net zo hard weer worden uitgeschud. Ik citeer maar eens:

De afgelopen jaren is de beurs weer opgekrabbeld van 218 punten in 2003, naar recentelijk 472 punten. Dit heeft veel nieuwe beleggers getrokken. Volgens de meest recente Postbank Beleggers Barometer is het oordeel van de Nederlandse particuliere belegger al drie maanden zeer positief. De verwachtingen over de AEX zijn nog steeds zeer positief. Ruim 70% verwacht een stijgende AEX en 20% van de beleggers verwacht dat de AEX in de komende drie maanden gelijk zal blijven.

Nu wilt u waarschijnlijk wel weten wanneer dit werd gezegd en door wie? Dat was in de eerste helft van 2006 door een beleggingsanalist van ABN Amro. Een jaar later brak de financiële crisis uit en gingen vermogens verloren. Zoals gezegd: een AEX op 194, drie jaar later.

U zou het kunnen weten: als uw taxichauffeur u tijdens de rit beleggingsadvies geeft, dan weet u één ding zeker: wegwezen, u heeft dan binnenkort niks meer te zoeken op de beurs tenzij u Short-posities aanschaft. Want ook aan een dalende beurs kun je verdienen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen