Spring naar de content

Vrijgevige loodgieter wacht nog steeds op bedankje van Heleen Mees

MET UPDATES – Vandaag krijgt powerfeministe Heleen Mees te horen wat haar straf is in de stalkingszaak die collega-econoom Willem Buiter tegen haar aanspande. Hoe liep het af met de loodgieter die haar borgsom betaalden? En met haar achterban? Heeft ze nog wel vrienden over? HP/De Tijd geeft antwoorden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

1. Hoe zat het ook alweer met die loodgieter?
Toen Heleen Mees op 4 juli (Independence Day) al drie dagen vastzat op het beruchte Rikers Island, vond Leon Alfonso het mooi geweest. De vrijgezelle loodgieter uit Brooklyn kon het niet aanzien dat niemand opkwam voor zijn Nederlandse leeftijdgenote en besloot de borgsom van 5000 dollar te betalen. “Ik las in de kranten dat ze geen vrienden heeft. Dat heeft mijn hart gebroken,” zei Alfonso.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

2. Waarop Heleen natuurlijk met een bloemetje voor zijn deur stond?
Nou, nee. Mees liet niets van zich horen. In de eerste traumatische dagen na haar vrijlating niet, maar evenmin in de maanden daarna. Zo hou je natuurlijk geen vrienden meer over. Dat blijkt ook wel uit het aantal sponsors voor de marathon die Heleen volgende week gaat rennen.

HPDeTijdCover-225x300
Deze maand is Heleen Mees het covermodel van HP/De Tijd. Natalie Huigsloot schreef een lijvig profiel over de vrouw die al dertien jaar in New York woont en werkt.

3. Marathon? Loopt ze niet op de zaken vooruit?
Inderdaad. Ze kan een jaar cel krijgen, maar toch denkt Heleen Mees op 3 november 42 kilometer te gaan hardlopen. Ze zamelt geld in voor een goed doel, maar ondanks haar smeekbedes heeft Heleen tot dusver slechts één sponsor weten te strikken. Ene Caroline stortte 50 euro, waardoor Heleen tien dagen voor de race nog steeds pas op 2% van haar streefbedrag van 2500 euro zit.

4. Heeft ze dan helemaal geen vrienden meer?
Sympathisanten als Femke Halsema en Margriet van der Linden houden zich stil – en van haar collega-feministen moet ze het al helemaal niet hebben. Cisca Dresselhuys, die als Opzij-hoofdredacteur Heleen ooit nog voor haar blad strikte, is vandaag ronduit gemeen in De Telegraaf. “Heleen is kennelijk een mens dat gekke dingen doet, en een handicap heeft. Iets zit er niet goed. Ze is geobsedeerd door mannen die afhaken. Jaren geleden heeft ze al de Haagse wethouder Arend Hilhorst gestalkt. Ook een ex, niet iemand die ze in het wilde weg bij de Albert Heijn heeft weggeplukt.”

5. Da’s niet aardig.
Het wordt nog erger. Over Heleens tv-optreden van afgelopen zondag zegt Cisca: “Wat zag ze er beroerd uit zeg, daar had wel een poederkwast aan te pas mogen komen.” En: “Wat bezielt haar? Dat ze het opnam voor die Dominique Strauss-Kahn met die verkrachting van het kamermeisje zegt wel wat. Strauss-Kahn is een heel erg enge seksbeluste man. Straks valt ze ook voor Berlusconi.”

6. Even terug naar die mannen die afhaken. Hoe komt Cisca daarbij?
Willem Buiter, haar stalkingsslachtoffer in New York, hield het voor gezien na (volgens de advocaat van Heleen Mees) meer dan 25 seksuele ontmoetingen en wat Skype-gevuns. Hij liet haar in de steek voor een van zijn vele andere minnaressen.

7. Wat moest ze sowieso met die Buiter?
Dat zal te maken hebben met haar voorliefde voor machtige getrouwde mannen. Velen zien hieronder een oude, grijze man in een saai pak; Heleen ziet een ‘heel knappe man’.

HeleenFacebook

UPDATE, 18.24 uur – De rechter heeft zijn uitspraak uitgesteld tot 9 januari.
UPDATE, 19.07 uur – Heleen Mees heeft een tweede sponsor. Journalist Bas Paternotte (ex-HP/De Tijd. thans TPO) stortte 10 euro. Nog 2440 euro te gaan.