Spring naar de content

Albert Verlinde duidt kwaliteits-tv: enkel MAX, VARA en NOS doen ertoe

Waar zouden we toch zijn zonder Albert Verlinde? Deze week legt hij aan de kijker uit welk deel van de publieke omroep gesloopt kan worden en welk deel wat hem betreft mag blijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

In de VARA-gids zegt de opperroddelaar dat er wat hem betreft niet meer dan drie omroepen nodig zijn. Welke dat zijn? In ieder geval niet BNN, de omroep die Verlinde in 2009 het ‘Gouden Oor’ uitreikte, een beeldje waarin later afluisterapparatuur in verwerkt bleek te zijn. Verlinde spande een kort geding aan, BNN mocht de stiekem opgenomen gesprekken niet uitzenden.

Welke omroepen wél mogen blijven en dus door de eenmansselectiecommissie komen, ondanks het feit dat Verlinde regelmatig de publieke omroep aanvalt in uitzendingen van zijn live-programma RTL Boulevard (de NOS moet het bijvoorbeeld regelmatig ontgelden)?

Verlinde: “Er zijn feitelijk maar drie omroepen die ertoe doen. MAX, omdat ze het cultureel erfgoed bewaren als geen ander. De NOS, dat spreekt voor zich. En de VARA vanwege een traditie van goede talkshows. De rest is overbodig.”

De rest, dat is natuurlijk BNN, Eva Jineks nieuwe programma (‘geldverspilling’), de NOS-uitzendingen van Tour de France (‘kan bij elke commerciële zender worden uitgezonden’) en de hele VPRO (‘kijk hoe de VPRO zich in de marge heeft laten manoeuvreren’).

Overigens moeten we niet denken dat Verlinde een NPO-hatende PVV-stemmer is: “Ik hou echt van de publieke omroep. Ik kijk er vaak naar en luister ook vaak naar publieke radiozenders. Maar dan wel een publieke omroep met programma’s als Nieuwsuur, Buitenhof en documentaires.”

Het is wel duidelijk. Mocht de VVD ooit nog een staatssecretaris voor Mediazaken nodig hebben, dan hoeven ze maar aan te kloppen bij burgemeester Onno Hoes en diens eega Verlinde. De man die roddel groot maakte op tv blijkt ook over een scherpe visie op kwaliteits-tv te beschikken.