Spring naar de content

Draconische bemoeizucht EU: uw stofzuiger mag niet te hard zuigen

Lekker je eigen huis snel in een paar minuten stofzuigen dankzij de briljante uitvinding van stofzuigers van 2000 watt, zodat je daarna weer leuke dingen kunt gaan doen? Of als schoonmaker aan de slag, omdat het zo makkelijk stofzuigen is these days? No way, zegt de Europese Unie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De EU heeft middels een verordening besloten dat vanaf 2017 stofzuigers veel minder zuigkracht mogen hebben. Vanaf dat jaar is het verboden voor stofzuigers om meer dan 900 watt aan vermogen te hebben. Zwoegen zullen we, om onze huiskamers en kantoren schoon te krijgen van al het vuil dat op de vloer ligt.

Wie denkt dat het misschien een 1-aprilgrap betreft heeft het mis, want het is geen 1 april en het is ook geen grap. De beslissing is in augustus al genomen, maar nu pas komt het naar buiten druppelen via de pers. De officiële reden om stofzuigers met een flinke zuigkracht te verbieden is dat we dan met z’n allen heel veel energie gaan besparen.

Elektrische energie, that is. Want we moeten tegelijkertijd veel harder werken om dezelfde ruimte schoon te krijgen. Maar er wordt dus enorm veel bespaard op elektriciteit, zoveel zelfs dat Groot-Britannië in één jaar genoeg bespaart om de Londense metro voor 20 jaar te verlichten. Kun je nagaan wat er gebeurt als we allemaal de stofzuiger links laten liggen en voortaan de bezem pakken.

Het kabinet-Rutte II kondigde nog niet zo lang geleden een lijstje met onderwerpen aan waar de Europese Unie zich niet mee diende te bemoeien. Schoolmelk bijvoorbeeld, of schoolfruit. Daar kan het Europese verbod op de stofzuiger-met-flinke-zuigkracht ook wel bij, getuige de reactie van Europa-woordvoerder en VVD-Kamerlid Mark Verheijen: “En de EU draait door…. Daarom: focus op kerntaken in Brussel, niet op onzin. Europa waar nodig!”