Spring naar de content

Nieuwe ‘top-extensies’ voor webadressen

Ben je uitgekeken op dat uitgekauwde puntennel achter je domeinnaam? Is puntkom een beetje te westers imperialistisch om je online adres mee af te sluiten? Goed nieuws. Binnenkort wordt het mogelijk vier nieuwe top-extensies te gebruiken voor webadressen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Icann (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft aangekondigd dat binnen een paar weken de extensies  شبكة, (het Arabische woord voor ‘web’) 游戏 (het Chinese karakter voor ‘spel’) en de Russiche woorden нлайн en сайт (‘online’ en ‘website’) beschikbaar zijn als extensie. De Amerikaanse non-profitorganisatie Icann is sinds de oprichting in 1998 wereldwijd verantwoordelijk voor de coördinatie van IP-adressen en webextensies. De organisaties hoopt op den duur nog vele honderden zogenaamde top-extensies vrij te geven.

Verzoeken
Bedrijven en instellingen kunnen sinds kort bij de Icann een verzoek indienen om een nieuwe extensie te mogen gebruiken. Sinds de organisatie die mogelijkheid biedt, zijn er duizenden verzoeken binnengekomen. Een veel gevraagde extensie is .porn. Maar er was ook belangstelling voor .ninja, .ferrari en .music..

Google diende maar liefst 101 verzoeken in, waaronder voor de handliggende uitgangen als .google, en .youtube. Maar de Amerikaanse zoekgigant probeerde ook de rechten te krijgen voor het gebruik van .boo, .dad en .new. Die verzoeken zijn vooralsnog niet ingewilligd. De meeste vraag was er naar .app: maar liefst dertien bedrijven probeerden die extensie in het leven te roepen.

Inclusiever internet
De Icann schrijft in een verklaring dat het enige tijd vergt om zulke extensies in het leven te roepen. Dat zou ook de reden zijn dat er vooralsnog maar vier nieuwe top-extensies bijkomen. .游戏, .شبكة, .нлайн en .сайт zijn de eerste niet-westerse top-extensies die bestaan. Volgens een woordvoerder van Icann is dat bewust gedaan, om een begin te maken aan een inclusiever internet voor de niet-westerse medemens.

Onderwerpen