Spring naar de content

Onderzoek: homohaters niet per se zelf homo

Zijn alle homohaters diep van binnen zelf homo? Is homohaat een uiting van frustratie bij mensen die hun geaardheid verborgen houden? Dat wordt vaak gedacht, maar uit Canadees onderzoek blijkt dat het niet waar is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

De Canadezen lieten proefpersonen op verschillende knoppen drukken om aan te geven of ze bepaalde woorden ‘seksueel aantrekkelijk’ of ‘seksueel onaantrekkelijk’ vonden. Vervolgens keken de onderzoekers naar de reactietijd. Want als mensen hun eerste impuls onderdrukken, doen ze er wat langer over om een knop in te drukken. Uit het onderzoek blijkt dat latente homoseksuele gevoelens geen enkele rol spelen bij homohaat.

Dit recente onderzoek is bepaald niet het eerste dat zich op vooroordelen over homo’s richt. Drie opmerkelijke stellingen die zijn onderzocht op een rij.

Homo’s zijn vaker kinderverkrachters
Is het toeval dat Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, op mannen valt? Amerikaanse onderzoekers publiceerden in 2010 een rapport waaruit bleek dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat kinderverkachters vaker homo zijn dan hetero. Het team van psychologen en kinderartsen dat deze aanname onderzocht, stelde bovendien dat de suggestie dat dit mogelijk zo zou kunnen zijn beledigend en discriminerend is. In Amerika werd het onderzoek gebruikt als argument tegen een groep kinderpsychologen die zich had uitgesproken tegen een wet die homo’s in de gelegenheid stelde om kinderen te adopteren. Deze groep gebruikte het vooroordeel dat homo’s kinderverkrachters zouden zijn als serieus argument tegen de wet.

Homo’s zijn mentaal zwakker en vatbaarder voor verslavingen
Ook deze aanname is serieus wetenschappelijk onderzocht, en niet helemaal ontkracht. Ten eerste stonden veel homo’s in de Verenigde Staten tot 1973 officieel als mentaal ziek, simpelweg omdat hun geaardheid als een psychische aandoening gold. Maar ook nu homoseksualiteit op zich niet meer als ziekte wordt gezien, kampen in de VS meer holebi’s dan hetero’s met psychische stoornissen. Uit onderzoek blijkt echter dat er nadrukkelijk geen verband bestaat tussen geaardheid en geestelijke gesteldheid. De onderzoekers verklaren het hoge aantal homo’s met psychische klachten anders: tot een (gediscrimineerde) minderheidsgroep horen levert stress op. En dat kan weer leiden tot geestelijk ziektes of verslaving aan alcohol of drugs.

Niemand wordt als homo geboren
Homo zijn is een keuze en geen voldongen feit. Dat is het uitgangspunt van therapeuten die homo’s zeggen te kunnen genezen. Een onderzoek van de Kansas State University uit 2010 wijst echter uit dat homoseksualiteit wel degelijk aangeboren is en dus niet kan worden ‘genezen’. Ook een Zweeds onderzoek uit 2008 onder tweelingen waarvan een van de twee homo is, toont aan dat homoseksualiteit grotendeels genetisch bepaald is. Toch staat nog steeds niet precies vast wat er nu voor zorgt dat iemand homo is. Er wordt nu gestudeerd op de rol van de hormonen waaraan ongeboren kinderen in de baarmoeder worden blootgesteld. En wat vinden homo’s er zelf van? Volgens de American Psychological Association beschouwen verreweg de meeste homo’s hun geaardheid bepaald niet als een bewuste keuze.