Spring naar de content

Tandeloos Europa wil boekenprijzen aanpakken

Ook deze week zal de Europese Raad er niet in slagen de volledig verstoorde boekenmarkt in Europa naar een nieuw evenwicht te brengen. De belangen van landen als Frankrijk en vooral Luxemburg zijn daarvoor te groot. Het lage BTW-tarief op vooral e-books in die landen heeft ervoor gezorgd dat grote spelers als Amazon, Nook en Kobo inmiddels statutair in Luxemburg zijn gevestigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Het is veel landen al jaren een doorn in het oog: waar in sommige landen op een e-book tot 21 procent BTW moet worden betaald, hebben Frankrijk en Luxemburg dat tarief zelfs verlaagd, naar zo’n drie procent. Daardoor is het voor de Europese consument daar veel voordelig winkelen. En lopen andere landen miljarden aan belastinginkomsten mis. Dat komt vooral doordat Europa e-books niet ziet als een fysiek product maar als een dienst. En die zijn nu eenmaal zwaarder belast.

‘Brave’ landen als Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië houden zich aan die regel. Maar de tandeloosheid van Europa wordt weer eens aangetoond door het gedrag van Frankrijk en Luxemburg. Die zijn een jaar geleden al eens door de Europse Commissie opgeroepen om aan die misstand iets te doen maar weigeren dat. Frankrijk motiveert die weigering met aregumenten van culturele aard. Luxemburg houdt zich van den domme, maar incasseert wel gretig de miljarden die de Europese consumenten besteden aan goederen en diensten bij de daar gevestigde Amerikaanse en Canadese internetgiganten.

Deze week is het voorstel tot gelijkschakeling van de tarieven daarom een treetje hoger op de agenda van Europa gezet, namelijk bij de Europese Raad, waarin de regeringsleiders van de EU-landen zitting hebben. Die Raad blinkt doorgaans niet uit in het nemen van harde besluiten, en het zal daarom wel bij een beginselverklaring blijven die de landen zelf moeten uitvoeren. En dan weten we wel genoeg. Nederland zal als braafste jongetje van de klas de maatregel wel uitvoeren, andere landen letten scherper op de centen en oefenen vast op vertragingstacktieken.

Dat zal wel moeten ook, want rond 2015 komen er nieuwe regels voor de aankoop van producten en diensten via internet. Die bepalen dat je niet meer de BTW betaalt in het land waar je de aankoop doet, maar in het land waar de koper woont. Benieuwd welke list Amazon, Kobo, Nook en Luxemburg dan uit de hoge hoed gaan toveren.

Onderwerpen