Spring naar de content

Verplicht nuchter naar de stembus in Argentinië

Met mijn zeer gelimiteerde kennis van het Spaans begrijp ik van de serveerster dat er vanavond geen alcoholhoudende dranken worden verkocht. Ze ziet mijn verbaasde gezicht en voegt in het Engels toe dat er morgen verkiezingen zijn. Vooruit, voor het eerst mag een tonic mijn avondmaal in Buenos Aires vergezellen. De Argentijnse wet verbiedt de alcoholverkoop van twaalf uur voor de verkiezingen tot drie uur na het sluiten van de stembussen. Aangezien de verkiezingen op zondag plaatsvinden, betekent dit dat er vanaf zaterdagavond 20.00 uur geen alcohol meer te koop is. Tot 21.00 uur op zondagavond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Katerige Argentijnen
Een officiële verklaring voor deze maatregel heb ik niet kunnen achterhalen, maar het lijkt erop dat de Argentijnse overheid vreest dat katers de opkomst bij de verkiezingen zullen drukken. De Argentijnse dagindeling verschilt weliswaar van de Nederlandse (avondeten doet men tussen 23.00 en 01.00 uur, pas daarna komt het nachtleven op gang), maar een stem uitbrengen voor 18.00 uur moet zelfs een katerige Argentijn nog lukken. Bovendien geldt er in Argentinië een stemplicht, waar kiezers alleen onderuit kunnen als ze ernstig ziek zijn. Boetes voor het verzaken van de stemplicht variëren van 50 tot 150 pesos (6 tot 18 euro), afhankelijk van of iemand voor de eerste keer zondigt of dat er sprake is van recidive. Ondanks de maatregel heeft circa een kwart van de kiezers geen stem uitgebracht.

Pullen bier
Of die 25 procent thuisblijvers iets te maken heeft met alcoholconsumptie weet ik niet, maar een wet die alcoholverkoop rondom de verkiezingen verbiedt legt lijkt mij moeilijk controleerbaar en bovenal impopulair. De Argentijn mag namelijk graag een glas bier of wijn drinken bij het eten. Na het diner loop ik met mijn disgenoot langs de terrassen, waar cola- en mineraalwaterflessen een onwennige indruk maken bij de majestueuze lappen gegrild vlees. Het verbod lijkt menens. Totdat we de hoek omlopen en weer gewoon jarras (pullen) bier op de tafels zien staan.

Man in blauw
Wanneer we in een van de cafés bier bestellen, krijgen we zonder verdere vragen een grote fles voorgezet. In de kroegen die we daarna bezoeken, vloeien het bier en de cocktails eveneens rijkelijk. Zelfs als er een politieman in onze sneuvelkroeg binnenstapt, worden de barmannen geen moment nerveus. De man in het blauw maakt een vriendelijk praatje en stapt twee minuten later weer in zijn auto, zonder in actie te zijn gekomen. Voor de cafés gelden blijkbaar andere regels dan voor het restaurant 150 meter verderop.

Inconsequent
Als ik op zondag de supermarkt binnenloop op zoek naar sinaasappels om mijn kater weg te persen, zie ik dat er een groot lint om het schap met alcoholische dranken is getrokken. Aan het lint hangen briefjes die melden dat alcoholverkoop rond verkiezingstijd bij wet verboden is. De inconsequentie van de handhaving is minstens zo verbazingwekkend als de wet zelf.