Spring naar de content

Roy Donders, de stylist van het zuiden, kan alles

Nog niet iedereen kent Roy Donders. Maar volgens de programmamakers van de naar hem genoemde reallifesoap duurt dat niet lang meer. Roy Donders is ‘de stylist van het zuiden’, meer specifiek de stylist van volksbuurten en woonwagenkampen in de regio Tilburg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Roy’s stijl? “Glittertjes, steentjes, pailletjes en printjes. Hoe meer hoe beter. Over de top, zeg maar.” Roy’s specialiteit, als je dat zo noemt bij stylisten, is het ‘huispak’. Iedereen bij Roy in de buurt loopt rond in een huispak. Anderen zullen het huispak wellicht voor een pyjama aan zien, Roy steekt veel energie in het op beurzen bij elkaar shoppen van bijzondere huispakken. De huispakken hebben zoveel mogelijk glittertjes, steentjes, pailletjes en printjes. Als Roy geen originele, dus geschikte, items kan vinden, ontwerpt hij zelf iets. De woonwagenkampen en volksbuurten komen niet bij Roy om er als de massa uit te zien.

Hulptroepen
“Als ik iets in m’n kop heb zitten, heb ik het niet in m’n kont,” zegt Roy. En hij begint ijverig aan een ontwerp. Roy is zelf niet erg handig, dus heeft hij een productief team om zich heen verzameld, zijn familie. Zijn vader heeft jarenlang in de bouw gewerkt, dus zijn vader is wel handig. Geen ontwerp komt tot stand zonder hulp van zijn vader. Roy’s moeder is altijd in Roy’s buurt om hem rust te geven. En Roy’s zus doet de promotie. Als ze boodschappen doet bij de Jumbo neemt ze gretig complimentjes in ontvangst over haar nieuwste huispak en verwijst ze iedereen met liefde door naar haar broer. Een gouden formule.

Homo universalis
Maar dat is nog niet alles. Roy is niet alleen stylist. Roy is ook kapper. Zijn geheim? Haarlak. Zonder haarlak kan Roy naar eigen zeggen helemaal niks. Roy over haarlak: “Dat is echt mijn afgod.” Al voordat Roy met de krultang aan de slag gaat, spuit hij haarlak in het haar. De meeste kappers hanteren eerst krultang, dan pas de lak. Maar Roy zweert bij zijn methode. “Voor het harde pijpenkrulleneffect,” leert hij ons.
Roy is bovendien zanger. Volkszanger. Het is logisch dat iemand met zoveel capaciteit een reallifesoap krijgt.

Brabant
Maandag was de eerste aflevering te zien. Ik heb begrepen dat Roy elk uur naar nog eenzamere hoogte stijgt. Zelf houd ik niet zo van stylisten. Reallifesoaps kunnen me doorgaans ook gestolen worden. De enige reden waarom ik volgende week misschien weer op Roy afstem, is vanwege zijn Brabantse tongval, bijbehorende uitdrukkingen en gespreksonderwerpen. Vaak horecagerelateerd. “Als de wouten komen krijg ik 1200 euro boete,” zegt Roy als iemand met een horecaverbod aan de bar zit, op een door Roy georganiseerd feestje. Ik hoor het Roy zeggen en ik ben even heel blij. Bijna even blij als wanneer Roy stoom moet afblazen en meedeelt: “En nou vat ik een baco.”
Roy dus. De stylist van het zuiden. Elke maandag, RTL 5.