Tijd voor uw eigen Enigma
In de moderne wereldoorlog is het niet meer staat tegen staat, maar individu tegen staat. Wij moeten in de 21ste eeuw allemaal zelf zorgen voor onze veiligheid en privacy, want van de overheid, zeker de Nederlandse, valt op dat gebied niets te verwachten. Daar zijn enkele veelbelovende methoden voor, waaronder een app uit Zwitserland, MyEnigma. Die versleutelt onze chats en berichten zodanig dat zelfs de NSA er niks mee kan.
De naam van de app is goed gekozen en ook wel cynisch, want de Enigma was de machine die het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog gebruikte om wereldwijd onbespied te kunnen communiceren. Het verhaal over het kraken van die code door de Engelsen en de Polen is vele malen opgeschreven in boeken en ook vaak verfilmd. Volgens Winston Churchill (in die oorlog de leider van de Britten) heeft het de duur van de oorlog met twee jaar verkort. De Enigma was een analoge machine ter grootte van een flinke koffer.
Nu, 68 jaar na het einde van de oorlog, is praktisch alle communicatie gedigitaliseerd, op gedrukte kranten en gesprekken in huiselijke kring na. De recente onthullingen over het afluisteren van de NSA in Frankrijk, Nederland en Spanje (Duitsland zal later deze week wel volgen) bewijzen dat de Duitsers het enkele generaties geleden op het gebied van veiligheid beter voor elkaar hadden dan wij nu met onze smartphones.
Wie nu nog chat met WhatsApp of mailt met Gmail, kan eigenlijk net zo goed een briefje schrijven naar de Amerikaanse overheid met het verzoek afgeluisterd te worden. WhatsApp neemt niet eens de moeite om zijn teksten te versleutelen, en bovendien staan de servers van dat bedrijf, net als die van Google, in Amerika zelf. Daar moeten we dus van af. Dat geldt natuurlijk ook voor de maildiensten van Microsoft, Yahoo en Facebook. De signalen worden steeds sterker dat veel Europeanen helemaal klaar zijn met die bedrijven en op zoek gaan naar alternatieven.
Die zijn er volop. Het is geen toeval dat MyEnigma op de markt is gekomen op het hoogtepunt van het PRISM-schandaal. Wat dit alternatief wat ons betreft zo aantrekkelijk maakt, is dat de servers voor de chatdiensten ook daadwerkelijk in Zwitserland staan. En zoals bekend zijn de Zwitsers uiterst terughoudend met het afgeven van privacygevoelige informatie. Meestal helaas om geheime bankrekeningen te beschermen, maar in dit geval is dat mooi meegenomen. Voor wie de moeite neemt om even in de Playstore rond te neuzen: er zijn sinds kort meer van dit soort programma’s op de markt, ook voor de Apple-gebruiker.