Spring naar de content

Koude oorlog op de tien kilometer schaatsen al in volle gang

De tien kilometer tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji belooft een spektakelstuk te worden. Sven Kramer heeft namelijk iets goed te maken nadat hij vier jaar geleden op hilarische legendarische wijze een verkeerde afslag nam. Kramer móet winnen om de collectieve herinnering aan de tien kilometer te veranderen van wisselbokaal naar gouden medaille.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Wie hem van die titel kan afhouden? Zijn grootste concurrent is geen Rus, Amerikaan of Noor, maar komt uit eveneens uit Friesland. Jorrit Bergsma schaatst naast marathons ook niet onverdienstelijk een 10 kilometer en mag zich zelfs de regerend wereldkampioen noemen. Daarom noemde zijn trainer Jillert Anema de man die (met Ireen Wüst) het uithangbord van de Nederlandse schaatssport is dan ook de underdog.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat liet Kramer niet over zijn kant gaan en hij reed Bergsma er zondag dan ook hard af tijdens de NK-afstanden in Heerenveen. Maar dat bleek hij wel te doen in een ‘geheim‘ pak, dat speciaal voor de Nederlandse schaatsers die in Sotsji aan de start komen wordt ontwikkeld. Kramer trainde er al mee en schaatste er afgelopen zondag in Heerenveen dus ook een fenomenale 10 kilometer in.

Hoewel de overwinning van Kramer natuurlijk niet (volledig) is toe te schrijven aan zijn nieuwe outfit en er ook niks onrechtmatigs is gebeurd, is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat trainer Anema (van de BAM-ploeg waar Bergsma voor rijdt) van de NOS moest horen dat Kramer in het nieuwe pak reed. Ook Bergsma wist niets van de eventuele test-trainingen met het nieuwe pak.

ANP-25284353

Het is algemeen bekend dat de onorthodox opererende Anema en de KNSB elkaar niet liggen. In 2011 zei Anema dat de schaatsbond alleen aan zichzelf dacht, niet aan de schaatsers. “Het lijkt op fascisme.” Daar was de bond op zijn zachtst gezegd niet gelukkig mee. Met zijn uitspraak dat de Elfstedentocht wordt verkozen boven een Olympische 10 kilometer als die tegelijkertijd zouden plaatsvinden, heeft hij zich nog minder populair gemaakt. Zou de gebrouilleerde relatie tussen de schaatscoach en de KNSB er misschien ook voor gezorgd hebben dat Anema niet meer op de hoogte wordt gebracht van bijvoorbeeld test-trainingen in het nieuwe schaatspak?

Hoe het ook zij, de 10 kilometer belooft het spektakelstuk te worden. Sven Kramer staat erom bekend tegenstanders te imponeren, Anema (nota bene oud-behandelaar van Kramer bij diens TVM-ploeg) stookt het vuurtje verder op door zich impopulair te maken bij de schaatsbond. Met de gouden wissels van Gerard Kemkers en de tirades van Jillert Anema wordt de sport die op deze plek werd omschreven als ‘slaapverwekkend’ er in ieder geval aantrekkelijker op.