Spring naar de content

Xander Bogaerts, misschien wel Nederlands bekendste sporter

Zijn naam klinkt een beetje als die van een kantoorklerk uit de polder. Qua uitstraling zou hij heel goed een verveelde hangjongere kunnen zijn in een winkelcentrum in Almere. Maar Xander Bogaerts is dat niet. Hij is een bekende sportman in Amerika. Een gigantisch Nederlands honkbaltalent in het Major League Baseball welteverstaan. Of nou ja, Arubaans eigenlijk, maar toch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Nederland is een uitstekend sportland. Als klein vlekje op de kaart kunnen we pronken met vele topvoetballers en schaatsers. Maar als het aankomt op Amerikaanse sporten als honkbal, rugby basketbal en American football zijn we ineens wat Moldavië en Luxemburg zijn in het voetbal. Vraag een doorsnee Amerikaan of zelfs Nederlander naar een succesvolle kaaskop in de bovengenoemde disciplines en een oorverdovend krekelgeluid valt je ten deel.

Xander Bogaerts is gelukkig hard op weg om dat voor ons te veranderen. En hij mag dan Arubaan zijn, hij komt uit voor het Nederlands honkbalteam. Sinds een paar maanden speelt  Xander, die met zijn 21 jaar naar honkbalmaatstaven nog piepjong is, in het eerste team van de Boston Red Sox, een van de meest prestigieuze honkbalploegen in Amerika. Wekelijks schittert hij in de grootste stadions van Amerika en wordt hij door minstens zoveel ogen bekeken als Robin van Persie.

Xander Bogaerts

(Via)

Sinds hij op het hoogste niveau speelt, doet Bogaerts het sensationeel goed. Amerikaanse sportmedia zijn lyrisch over de in Sint Nicolaas geboren Xander. Bogaerts geldt als een van de meest talentvolle nieuwkomers. Er wordt voorzichtig gesproken over het grootste talent van de afgelopen tien jaar. Met name zijn kalmte en discipline worden geroemd. Zijn weg naar de top kende een idyllisch begin: als kind sloeg Xander met zijn broer Jair elke amandel die bij zijn oom in de tuin uit de boom viel zo hard mogelijk weg, waardoor hij zijn enorme slagkracht ontwikkelde.

Als we de NOS mogen geloven, is Aruba helemaal in de ban van Bogaerts. Momenteel is hij te zien in de World Series, zeg maar de Champions League-finale van het honkbal. De vraag die resteert: kan Bogaerts ook Nederland enthousiast maken voor Amerikaanse sporten? Breekt er een tijd aan dat de kinderen op Nederlandse pleintjes voortaan honkballen in plaats van voetballen en Xander Bogaerts willen zijn in plaats van Arjen Robben? Als we de Amerikaanse media mogen geloven, is er met Bogaerts in elk geval een Nederlands-Arubaanse sportlegende in de maak.