Spring naar de content

Een testament opmaken bij de HEMA

Supermarkten en warenhuizen zijn allesaanbieders. Dat waren ze al jaren. Groot inkopen voor lage prijzen is de filosofie. Ten koste van de middenstander met zijn koddige zaakje natuurlijk, die kon daar met geen mogelijkheid meer tegenop. En nu lijkt zelfs de eerbare notaris de dupe te worden van de bulkhandel: stel je testament voortaan op bij HEMA notarisservice. Het kost maar 125 euro.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Derk Fangman

Een koopje, ik neem dus meteen even een kijkje op de site. In klinkklare taal worden de voordelen van een HEMA-testament geschetst:

–   akte in begrijpelijke taal
–   slechts €125 per akte
–   eenvoudig en snel te regelen
–   landelijke dekking notarissen

Niet gek. En wat blijkt: ze doen ook in samenlevingscontracten. Lijkt me verschrikkelijk romantisch, trouwen in de HEMA. Sta je daar voor de kassa in je gezellige pak (tweede verdieping, herenconfectie) onhandig met die ring (vierde verdieping, dames-accessoires 15% korting) om haar vinger te klungelen. “Spaart u ook zegeltjes?”

En dan na afloop natuurlijk samen aan de befaamde rookworst. Vetvlekken in je jurk? Geen paniek, ergens tussen de waterdichte markers en de antibacteriële sokken vind je de verzekeringen van Centraal Beheer/Achmea in de schappen. Al jaren trouwens.

Wat betreft de handel in vrouwen is de HEMA-directie nog in druk beraad, en een vriendin, die heb ik op het moment even niet. Ik houd me voorlopig dus maar bij dat testament. Via een eenvoudig vraag- en antwoordmenu op de site schijnt dat zo gepiept.

1.      Beheers je de Nederlandse taal en ben je ouder dan 18 jaar?
Ja.
2.      Heb je een partner en wil je problemen in de toekomst voorkomen als je relatie eindigt of één van beiden overlijdt?
Nee.

Na deze twee ogenschijnlijk makkelijke vragen en, volgens mij, niet eens zo heel bizarre antwoorden verschijnt er een felgroene banner neurotisch knipperend in beeld met een ‘maatwerk melding’. Uit de vragenlijst blijkt dat ik andere (of specifieke) wensen heb. Ik kan terecht bij een door HEMA geselecteerde notaris. “Let op! De notaris mag hiervoor zijn eigen tarieven hanteren. De kosten van maatwerk zijn aanmerkelijk hoger dan het tarief dat HEMA rekent.”

Wat een domper. Maar misschien gewoon een foutje op de site. Ik ga wel even langs.

Op weg naar de HEMA loop ik eerst even langs de Albert Heijn op de hoek voor een middeltje tegen keelpijn. Het weekend en de storm hebben hun sporen nagelaten. Ook zoiets, medicijnen bij de supermarkt.

Ik vraag de mevrouw achter de klantenbalie om een doosje met A. Vogels-keelspray.
“Sorry, uitverkocht,” zegt ze, “maar we hebben wel Strepsils.”
“Ach, laat maar zitten, geeft u mij maar een pakje Marlboro light.”

De mevrouw zet grote ogen op.
“Dat is anders heel slecht bij keelpijn,” zegt ze. “Roken is sowieso heel slecht voor de gezondheid.”
“Geen enkel probleem,” wuif ik haar zorgen weg. “Ik moet zo toch nog langs de HEMA.”

Onderwerpen