Spring naar de content

Russell Brand: salonsocialist of messias?

Komiek, acteur, ex-drugsverslaafde, hoofdredacteur van links revolutionair blad The New Statesman, en nu dus ook revolutionair politicus. Russell Brand is de homo universalis van de eenentwintigste eeuw. Onlangs gaf hij een veelbesproken interview over zijn politieke ideaalbeeld. Russell oreert over een grondige herverdeling van het kapitaal. Maar hoe geloofwaardig zijn deze woorden uit de mond van een flamboyante celebrity die zo’n vijftien miljoen Britse ponden op de bank heeft staan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Als acteur speelt Russell eigenlijk altijd een vage gast of aan lager wal geraakt personage, maar eigenlijk is zijn privéleven de echte speelfilm. Hij trouwde met de Amerikaanse zangeres Katie Perry, maar het stel ging – zoals het een Hollywood-huwelijk betaamt – na een jaar alweer uit elkaar. Brand worstelt verder met automutilatie, heeft boulimia gehad en lijdt aan een bipolaire stoornis.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Russell-revolutie
En nu wil hij dus een revolutie, althans dat geeft hij te kennen in een interview met BBC-fossiel Jeremy Paxman. Met een indrukwekkend vocabulair vertelt Brand over zijn politieke visie. En die is niet mis. Zoals veel artiesten is Russell een linksmens, hier niets nieuws onder de zon dus. Maar het interview verandert gaandeweg in een charismatische speech waarin Paxman met de mond vol tanden komt te staan. Flabbergasted door de waterval aan politieke termen blijft hij oeverloos hameren op het feit dat zijn gast nooit stemt.

Maar dat kan Russell niet deren. Hij stemt namelijk niet omdat hij het totaal niet eens is met het systeem. Er moet volgens hem meer geluisterd worden naar de gewone mens. Hij valt de Conservatieven aan, die allemaal van de prestigieuze universiteit Eton komen. Hij beticht de regering ervan alleen maar naar de upper class te kijken. En het heeft effect. Aan de andere kant van het Kanaal houdt het de gemoederen bezig. Er is inmiddels een speciale Facebookpagina opgericht onder de naam ‘Russell Brand for Prime Minister’. Die pagina heeft inmiddels een kleine 140.000 volgers.

Salonsocialist
Brand blijkt (voor sommigen althans) een langverwachte politieke messias. Zijn looks heeft hij in ieder geval mee. Zijn imago leent zich echter niet voor politiek gewauwel, en de term ‘salonsocialist’ (of in het Engels: ‘champagne socialist’) valt al snel. Brand heeft kapitale woningen in onder andere Londen en Los Angeles, rijdt in dure auto’s en is op het gebied van seks en drugs een open boek. Hoe kan een hedonist als hij serieus genomen worden?

Ook op die vraag heeft de rappe langharige zijn antwoord klaar. Uiteraard wil hij wel wat van zijn rijkdom afgeven als de wereld daardoor voor iedereen beter wordt. Hij wacht echter op de verandering van het systeem voordat hij dit doet. Tot die tijd blijft hij lekker rondrijden in Range Rovers en popsterren daten uit het kapitalistische wereldje dat hij zo haat. Goed zo, kameraad Russell! Zo komt die verandering er wel!

Onderwerpen