Spring naar de content

Stichting Brein stort zich nu ook op e-books

Stichting Brein, de waakhond tegen het verspreiden van illegale content op het internet, heeft, naar pas afgelopen week bekend is geworden, nu ook zijn tanden gezet in de Nederlandse e-books. Een website met daarop zo’n tienduizend Nederlandstalige boeken is op last van de Haagse voorzieningenrechter gesloten. Helpen zal het niet, dat weten wij nu al zeker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Het gaat om een zogenaamde ‘ex parte’-uitspraak, waarbij de tegenpartij niet eens wordt gehoord. En dat betekent dat het over enkele maanden tot een echte rechtszaak zal komen, want dat is in zo’n geval verplicht. Dat wordt nog smullen in de Haagse rechtszaal. Wij hebben de volledige stukken over de voorlopige voorziening ingezien, en daarin wordt de naam van de overtreder afgekort tot D. Wij vermoeden (of weten eigenlijk wel zeker) dat het gaat om DutchReleaseTeam, dat inderdaad een fraaie verzameling e-books schijnt te bevatten.

Als dat inderdaad zo is, bedrijft Stichting Brein een fraai staaltje symboolpolitiek, want de verzameling van DutchReleaseTeam is werkelijk op honderden plekken te vinden, zelfs op sites met een thuisbasis in heel andere werelddelen. Een poging om dat bestand (ongeveer 6 giagabyte groot) letterlijk ‘uit te roeien’ is dan ook volstrekt zinloos. Dat zeggen we niet zomaar: al sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw waart er op internet een bestand met vijtienduizend Engelstalige sciencefictionboeken rond. Diverse regeringen (onder andere die van Canada) hebben geprobeerd het bestand uit de roulatie te krijgen, maar het is nog steeds simpel te downloaden.

Daarbij komt dat het in het geval van DutchReleaseTeam vooral gaat om boeken die in Nederland nog niet eens als e-books te krijgen zijn. Uitgevers weigeren nog steeds bijvoorbeeld de volledige ‘backlist’ digitaal uit te geven, uit luiheid, winstbejag of angst. Denk daarbij aan het volledige werk van Reve, Mulisch en Hermans. Ook bevat het bestand veel boeken die door liefhebbers zijn gedigitaliseerd en op internet gezet, zoals de complete serie boeken over Biggles. Prismapockets over een Engelse oorlogspiloot die niet eens meer op papier te verkrijgen zijn.

Door de jaren heen is die verzameling boeken dus gegroeid tot meer dan tienduizend exemplaren, vooral dankzij het knip-, plak- en scanwerk van echte boekenliefhebbers. Natuurlijk zitten er ook illegaal gekopieerde e-books van recente datum bij, want zo werkt dat natuurlijk op internet. Daar gooi je rijp en groen bij elkaar en laat je de downloader de keus maken. Bij de Stichting Brein weten ze dat blijkbaar niet, want die heeft bij wijze van proef 89 individuele boeken van de site gehaald. Zo gaat het allang niet meer. Met een beetje breedbandverbinding haal je die tienduizend boeken in een paar uur binnen. Wij kijken uit naar de rechtszaak!