Spring naar de content

Krijgen Nederlandse politieagenten ‘dodelijke’ tasers?

Als het aan de ChristenUnie ligt, krijgen politieagenten in uitgaansgebieden zo snel mogelijk tasers om het lastige publiek in bedwang te kunnen houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers is er steeds vaker veel geweld nodig om arrestaties te kunnen verrichten, mede door invloed van drank en drugs in het uitgaansleven. Segers denkt daarom dat een taser een goede oplossing is:

“Deze mensen laten zich niet tegenhouden door wat peperspray, de enige optie die een agent dan nog heeft is het pistool. De kans op gewonden en zelfs doden neemt hierdoor toe. De taser is hier een goede oplossing voor. Verdachten worden gelijk uitgeschakeld zonder grote risico’s.”

Maar is dat wel zo? Tegenstanders van de taser menen dat er juist een groot gevaar schuilt in het gebruik ervan. Zo zouden er in de Verenigde Staten al 544 taser-gerelateerde doden zijn gevallen. Organisaties als Amnesty International wijzen er dan ook op dat het gebruik ervan onverantwoord is.

Aan de andere kant: arrestatieteams van de politie hebben tussen 2009 en 2011 geëxperimenteerd met tasers, en dat bleek een groot succes. Minister van Veiligheid & Justitie Ivo Opstelten is zelfs van plan vanaf 1 januari opnieuw een proef te beginnen met tasers bij de rest van het Nederlandse politieapparaat (u bent gewaarschuwd!).

De ChristenUnie vindt dat het allemaal veel sneller kan. Zo’n nieuwe proef is helemaal niet nodig. Politieagenten kunnen nu al worden uitgerust met een taser, aldus Segers:

“Er zijn al genoeg internationale onderzoeken die aantonen dat de kans op letsel voor zowel de politie als de verdachten daalt en dat de aanwezigheid van stroomstootwapens een grote preventieve werking heeft in gewelddadige situaties. Ik heb groot vertrouwen in de professionaliteit van politieagenten. De taser kan in combinatie met een goede instructie zo worden ingevoerd.”

Onderwerpen