Spring naar de content

Militaire Mali-missie: laten we dansen!

Nederland gaat in ieder geval tot eind 2015 met 368 militairen een bijdrage leveren aan de VN-missie in Mali. Waarom gaan we, als we per se willen helpen, niet overal door het hele land een jaar lang muziekfestivals organiseren en zo de Malinezen hun boosheid laten vergeten? Als Malinezen muziek horen, dansen ze en vergeten ze vast te vechten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Festival à la Lowlands
Drie jaar geleden – ik was vierentwintig jaar – reisde ik met mijn backpack door Mali: een godverlaten stukje aarde, krakkemikkige bussen die constant door hun assen zakten, eenzijdig eten, hongerige en bedelende kinderen, de meest waterige diarree ooit, kortom een lijdensweg. Maar wel met het coolste muziekfestival van West-Afrika, noem het gerust het Afrikaanse Lowlands: Le Festival sur le Niger in Ségou.

Maffer dan maf
Als niet-Malinees moest ik ongeveer tachtig keer meer betalen dan de Malinese bezoeker, maar daar had ik geen moeite mee. Wij westerlingen konden immers ook een vliegticket naar Mali leiden (of de bus; ik kwam vanuit Senegal met de langzaamste bus ever).

Sexy bedoeïenenmannen
De ene band na de ander kwam op, er werd gegeten, gedronken, met heupen gezwaaid. De zoon van die heel beroemde Malinese zanger die met een heli ingevlogen was, de zangeres die heel Afrika met haar stem en haar enorme lichaam stil krijgt, daarna een veelkoppige Ethiopische band, waarvan ik de naam probeerde te onthouden om ze later te downloaden via iTunes. En de bedoeïenenmannen, volledig gesluierd behalve hun felgroene ogen, dansten met de buitenlandse meisjes. Iedereen was gelukkig, iedereen danste!

We moeten de VN-vredesmissie gewoon feestjes laten organiseren, soldaten kaartjes laten verkopen en supersonische wapens dienst laten doen als drumstokjes. Et voilà!

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend in haar eentje de wereld over. In februari debuteert ze bij De Arbeiderspers met ‘Miss yellow hair, hello!’. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.