Spring naar de content

Lokale politiek leeft! Plaatselijke partijen gaan verkiezingen winnen

Wie de gemeenteraadsverkiezingen in ieder geval niet gaan winnen, zijn de twee partijen die het impopulaire kabinet-Rutte II vormen. Lokale partijen gaan er met de winst vandoor, analyseert politicoloog André Krouwel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Als we vooruitblikken op de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar, zien we een paar dingen: VVD en PvdA staan er in de landelijke peilingen slecht voor, het CDA krabbelt maar langzaam op, en de in de peilingen zeer populaire PVV doet alleen mee in Almere en Den Haag. 50Plus heeft zelfs besloten de verkiezingen dit keer helemaal over te slaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Andere partijen als D66, GroenLinks en SP zullen het niet spectaculair goed of slecht doen. Volgens Krouwel gaan lokale partijen daar flink van profiteren. In zijn column op de site van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten schrijft hij: “Het lijkt een gelopen race: lokale partijen boeken een monsteroverwinning op 19 maart.”

Daar zou de Amsterdamse politicoloog zomaar eens gelijk in kunnen hebben. 2014 wordt het jaar van de lokale politieke partij. In Rotterdam bijvoorbeeld wordt Leefbaar Rotterdam met de pas gekozen lijsttrekker Joost Eerdmans waarschijnlijk de grootste partij van de stad. Een peiling van Dichtbij.nl toont aan dat de lokale partij Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn misschien wel twaalf zetels kan halen. En in Zoetermeer kan Lijst Nawijn zomaar groter worden dan de VVD.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het slechte nieuws voor de traditionele partijen en het bijzonder goede nieuws voor de lokalo’s. Of het tij nog kan worden gekeerd? Krouwel zelf denkt van niet: “Nationale onderwerpen zullen een grote rol spelen, vooral de bezuinigingen. Het kabinetsbeleid is zeer impopulair en veel VVD- en PvdA-raadsleden zullen hun zetel kwijtraken.”

Het vertrouwen in ‘de politiek’ mag dan minimaal zijn, maar, zoals Krouwel constateert: “De lokale democratie lijkt springlevend.”