Spring naar de content

Zo luistert de NSA de wereld af: witte dozen op ambassades?

Het nieuws schokte de hele wereld: de Amerikaanse geheime dienst NSA luistert niet alleen potentiële terroristen af, maar ook wereldleiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zelfs de paus. Maar hoe doet de NSA dat eigenlijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Dat is een vraag die velen bezighoudt. Natuurlijk wordt er samengewerkt met grote internet- en telefoniebedrijven om communicatie makkelijk en op een grootschalige manier te kunnen onderscheppen. Maar hoe luisteren ze een wereldleider als Merkel af? Wereldleiders zijn echt niet zo naïef dat ze via onbeveiligde verbindingen communiceren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat gaat waarschijnlijk via de Amerikaanse ambassades, die vaak in de buurt staan van regeringscentra. De ambassades zouden een niet-geregistreerde spionage-afdeling met de naam Special Collection Service (SCS) huisvesten. In de Amerikaanse ambassade in Berlijn zou de club op de vierde verdieping zitten, vlakbij het kantoor van Merkel.

Volgens een Israëlische inlichtingenanalyst werkt die afdeling met de ‘witte dozen’ die op de daken van meerdere Amerikaanse ambassades te zien zijn (zie foto hieronder, van de ambassades in Stockholm, Moskou, Berlijn en Peking). Er zouden meer dan tachtig SCS-afdelingen actief zijn in de wereld. In die dozen zou ‘zeer geadvanceerd afluistermateriaal’ kunnen zitten.

NSA
(foto via wantchinatimes.com)

Nu begrijpen we ook waarom het Nederlandse kabinet ervan overtuigd is dat de ministers niet worden afgeluisterd door de Amerikanen. Op het dak van de Amerikaanse ambassade in Den Haag is namelijk geen witte doos te zien.

Amerikaanse_ambassade_in_Den_Haag
(foto via Wikimedia Commons)

Overigens verhuizen de Amerikanen over een paar jaar naar een nieuwe ambassade in Wassenaar, en ook daar is geen witte doos te bekennen. Althans, niet op het ontwerp dat bekend is gemaakt. Toch jammer, dat we voor de Amerikanen niet belangrijk genoeg zijn om zo’n kekke witte doos op het dak van de ambassade te zetten.