Spring naar de content

Het is weer movember!

Het is koud, nat en binnenkort gaat het ongetwijfeld weer sneeuwen. Wat is er dan lekkerder dan een met dons begroeide bovenlip als bescherming tegen de schurende oostenwind? Juist ja, niets. Dat er door het laten staan van de snor ook nog aandacht voor een goed doel wordt gevraagd is al helemaal mooi meegenomen. Dus scheer die wangen glad, maar laat de grasmat onder de neus lekker staan: het is weer movember.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Edgar Davids heeft al een beginnetje gemaakt, de processierups onder zijn neus begint vorm aan te nemen. (foto via)

Movember is rond 2004 begonnen in Australië en vervolgens overgewaaid naar andere werelddelen. Inmiddels zijn er zo’n drie miljoen deelnemers in 21 landen. Op de website kun je jezelf aanmelden als ‘Mo Bro’, waarna je een persoonlijk profiel aan kan maken waar mensen geld kunnen doneren. Edgar Davids doet het, net als Rintje Ritsma en Hans van Breukelen.

De snor is eigenlijk al een tijdje terug in het straatbeeld. Eerst waren het veelal stoffige wiskundeleraren die met een stuk ongerept lipgewas door het leven gingen, daarna pikten de hipsters het op. Met als resultaat dat er steeds meer snorren in het straatbeeld verschenen. Een opmerkelijk fenomeen dat nog eens verder in de hand gewerkt werd door BN’ers (Besnorde Nederlanders) als Arie Boomsma, die al vanaf september zijn Gillette Mach 3 met een part-time contract verraste.

Ruud Gullit waande zich in Movember 2011 eventjes terug in de jaren tachtig. (foto via)

Iedere movember-editie heeft overigens zijn eigen ambassadeurs. In voorgaande jaren zagen we onder anderen Ruud Gullit voorbijkomen. Ook Marc-Marie Huijbregts deed mee, maar die kwam helaas niet veel verder dan wat pluizig vlas. House-dj Joost van Bellen schoor zijn snor juist af aan het begin van de maand, om hem vervolgens  in volle glorie terug te laten komen.

Hans van Breukelen, hier nog met een kale bovenlip, maar daar komt gauw verandering in. (foto via)

 

Het succes van movember zit hem in de eenvoud. Eigenlijk hoef je er niets voor te doen, en je staat in ieder geval niet alleen voor. In het kader van kankerbestrijding hoeft er voor een keer niet naar vriendin, baas of vrouw geluisterd te worden en kun je je even een historische held of pornoster uit de jaren zeventig wanen.

Immers, het laten groeien van onze moustache is een van de weinige dingen waar vrouwen ons niet in kunnen verslaan. Het zorgt tevens dat we ons mannelijk voelen terwijl het ons tegelijkertijd terugbrengt naar de kindertijd. Een tijd waarin we onze (vaak) besnorde vaders en grootvaders als onverslaanbare helden zagen. En als je er op 30 november nog steeds gehecht aan bent? Dan laat je hem gewoon het hele jaar staan.

Marc-Marie Huijbregts schoor zijn zelfgekweekte snor naderhand weer netjes af. (foto via)