Spring naar de content

China en de gevolgen van het Grote-Smog-Mysterie

Het zou zomaar kunnen dat de Chinezen het eerste voordeel meemaken van de smog die hun land nu al jaren teistert. Dankzij de toenemende vervuiling is het zicht van de veiligheidscamera’s beperkt: de Chinese regering kan haar bevolking daardoor niet langer bespioneren. Het landsbestuur, dat sinds januari dit jaar 20 miljoen camera’s in de straten en parken van China heeft laten hangen, is daar zelf iets minder blij mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Dikke giftige grijze mistdeken
Via @BeijingAir krijgt u elk uur op Twitter de luchtkwaliteit in Beijing meegedeeld. In elke tweet staat hoe de kwaliteit van de lucht is als je er 24 uur aan wordt blootgesteld. En dat daar vraag naar is, blijkt wel uit de ruim 34.000 volgers. De smog boven en in Beijing is dusdanig dat het zicht beperkt is. Als een dikke, vieze grijze mistdeken bedekt de vieze lucht de wereldstad die dagelijks wordt ingeademd door ruim 19 miljoen mensen. Zeven uur geleden was de status van de lucht volgens @BeijingAir ‘Unhealthy’, inmiddels is het ‘Good’, maar als het morgen weer ‘Unhealthy’ is, hoeveel zegt zo’n kwalificatie dan?

1

 

2

 

De smog teistert de stad al lange tijd. Met ernstige gevolgen: een meisje van acht jaar is gestorven aan longkanker. Het meisje woonde langs een drukke weg en is haar hele jonge leven lang blootgesteld aan de vervuiling. Haar arts wijdt haar dood direct aan de luchtvervuiling.

De regering in China maakt zich drukker om de nationale veiligheid: de veiligheidscamera’s op belangrijke plekken hebben kennelijk niet meer dan twaalf meter zicht. De smog wordt dikker en een oplossing is nog niet in zicht. De Chinese regering vreest een terroristische aanval en heeft wetenschappers gevraagd binnen vier jaar met een oplossing te komen. Alleen: de wetenschappers staan voor een dilemma. Waar het voor de hele wereld duidelijk is dat het hier om smog gaat, duidt de Chinese staatsmedia de lucht aan als ‘fog’ ofwel mist. En in China denken de hoge heren dat smog en mist op dezelfde manier kan worden tegengegaan. Zo kan infrarood beeldbewerking wel door mist en dikke rook kijken en niet door de dikke Chinese smoglaag.

De angst voor een aanval schijnt deels voort te komen uit de aanslag van een week geleden, toen een auto op Het Plein van de Hemelse Vrede inreed op de aanwezige menigte. Het plein werd direct afgesloten. Helemaal ongegrond blijkt die angst niet: vandaag kwam bij een serie kleine explosies in de stad Taiyuan in het noorden van China iemand om het leven en raakten acht mensen gewond.

De komende vier jaar mogen wetenschappers zich dus buigen over het Grote-Smog-Mysterie. Wellicht is het handiger om eerst camera’s te ontwikkelen die beter met de smog kunnen omgaan. Tot die tijd lijken ‘terroristen’ hun gang te kunnen gaan.

Air pollution levels of the sky over Tiananmen Square in Beijing

(Via.)
Van links naar rechts: de luchtvervuiling op het Plein van de Hemelse Vrede tussen 6 en 15 maart 2013.

Onderwerpen