Spring naar de content

Waarom Nederlanders zo ontzettend depressief zijn

Ben jij depri? Volgens een onderzoek van de Australische Queensland University is er een grote kans van wel. Nederlanders zijn namelijk de depressiefste Europeanen. Depressiever dan de Noren, Zweden en Finnen die toch de helft van het jaar in het donker vertoeven. Depressiever dan de Engelsen die hun slechte weer combineren met een -nog slechtere- nationale keuken en depressiever dan de Spanjaarden die allemaal werkloos zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar waarom? Een mogelijke verklaring voor eenzaamheid en depressiviteit in westerse landen kan liggen in het massale gebruik van sociale media (waarin Nederland ook een koploper is). In het filmpje 'the innovation of loneliness' wordt er een direct verband gelegd tussen het sociale mediagebruik en ongelukkige gevoelens, eenzaamheid en sociale isolatie.

In het kort: we hebben te veel vrienden. Een mens kan een intieme relatie onderhouden met zo'n 150 individuen. Ons social mediagebruik is daarbij een slechte weerspiegeling van je werkelijke zelf, het is als het ware een beeld dat je anderen wil laten zien. Met als gevolg dat we digitale vriendschappen gaan verwarren met echte vriendschappen en ons vervolgens ongelukkig voelen als we daar niet genoeg voldoening uit halen.